ZZ.lv ARHĪVS

Sakopj apbedījumus pie Kalnciema-Klīves baznīcas (FOTO)

zz.lv

2017. gada 5. jūlijs 06:25

3708
Sakopj apbedījumus pie Kalnciema-Klīves baznīcas (FOTO)

Brīvprātīgie no Vācijas ar Jelgavas novada pašvaldības atbalstu šogad pabeiguši sakopšanas darbus Valgundes pagastā pie Kalnciema–Klīves evaņģēliski luteriskās baznīcas, informē Jelgavas novada pašvaldība.

Sakopšanas darbi pie baznīcas aizsākās jau pērnajā vasarā, izlīdzinot zemi, restaurējot krustu rindas un notīrot sūnas no akmeņiem un krustiem. Šogad brīvprātīgo grupa atgriezās, lai turpinātu iesāktos darbus un sakoptu atlikušo kapu teritoriju. 

Tradīciju uzkopt kapus Vācu karavīru kapu aprūpes tautas apvienība aizsāka jau 1993. gadā, kad sakārtotas tika pirmās vācu karavīru atdusas vietas Latvijā. 

“Pie Kalnciema–Klīves evaņģēliski luteriskās baznīcas apglabāti 380 vācu karavīri un 51 krievu armijas karavīrs, kuri krituši 1917. gadā. No kapakmeņiem iegūtā informācija tiek apkopota un ievietota datu bāzē. Brīvprātīgo grupa kapos sakopšanas darbus aizsāka jau pagājušajā vasarā, bet, tā kā kapu teritorija ir gana plaša, tika izlemts uzkopšanu pabeigt šogad. Kopumā izdarīts liels darbs, atjaunoti un notīrīti krusti, izlīdzināta zeme un apcirpti krūmi. Lielu atbalstu grupai sniedza Valgundes pagasta pārvalde, nodrošinot, piemēram, ar dažādiem materiāliem – granti betonēšanai, melnzemi, kā arī piesaistot cilvēkus, kas brīvprātīgajiem palīdzēja ar celmu frēzēšanu. Kopā mums izdevies Latvijā sakopt par vienu I pasaules kara apbedījuma vietu vairāk,” stāsta Tautas apvienības oficiālais pārstāvis Latvijā Jānis Raciņš.

Organizācija nodarbojas ar vācu karavīru kapu kopšanu visur, kur bijušas cīņas, visur, kur ir kritušie vācu karavīri. Tās ir vietas visā Eiropā, kā arī Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā un pat Āfrikā. 



Foto: Jelgavas novada pašvaldība