ZZ.lv ARHĪVS

Atjaunos muižas vešūzi

Agnese Leiburga

2017. gada 23. jūnijs 09:23

322
Atjaunos muižas vešūzi

Jelgavas novada pašvaldība ar Lauku atbalsta dienesta līdzfinansējumu plāno atjaunot vienu no Lielplatones muižas ansambļa ēkām – vešūzi. Tā ir vienīgā šāda veida ēka Latvijā, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Paredzēts, ka veļas mazgāšanas māja tiks atjaunota kā savdabīgs muižas apbūves paraugs, kas atspoguļos seno veļas mazgāšanas un velēšanas (gludināšanas) procesu, informē pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

Lielplatones muižas teritorijā līdz mūsdienām saglabājušās gandrīz visas muižas ansambļa būves: kungu māja, klēts, zirgu stallis, dārznieka namiņš, vešerienes māja, kapela, dīķis, Hānu dzimtas kapi un 20 hektāru liels parks. Pašlaik muižā darbojas pirmsskolas izglītības iestāde, bibliotēka, pagasta pārvalde un tūrisma informācijas punkts.

“Vešūzis atrodas muižas kompleksa ziemeļu daļā, netālu no upes krasta un taciņas cauri parkam, redzams no tuvākiem un tālākiem skatpunktiem. Ēkas īpašo pievilcību veido apjoma masu kārtojums: smagnējā guļbūve ar ažūru augšējo stāvu, ko līdzsvaro smagais jumts. Kopumā tā mazliet atgādina tā sauktos Šveices stila paraugus. Veļas māja un arī citas muižas ansambļa ēkas ir saglabājušās līdz mūsdienām, sveikas un veselas pārlaidušas pat abus pasaules karus. Laikam ritot, veļas māja gan ir pielāgota apkārtējo cilvēku vajadzībām – 20. gadsimta sākumā tajā ierīkoja pienotavu, vēlākajos gados pagasta vadība pirmajā stāvā ielaida īrniekus. Tukšs un neizmantots vēsturiskais vešūzis stāv pēdējos trīs gadus. Lai gan namiņa iekštelpās ir veiktas dažādas pārbūves, kopumā tā vēsturiskais apjoms un plānojums nav būtiski mainījies, tādēļ, piesaistot projekta līdzekļus, esam iecerējuši vešūzi veidot autentisku kā 18., 19. gadsimtā,” skaidro Lielplatones pagasta pārvaldes vadītāja Līga Rozenbaha.

Būvprojekts paredz veļas māju atjaunot gan no ārpuses, gan iekšpuses. Vešūzim ir trīs stāvi, pirmajā plānots atspoguļot seno veļas mazgāšanas un gludināšanas procesu, otro pielāgot veļas žūšanai, savukārt trešo iekārtot kā vešerienes istabiņu.

Lauku atbalsta dienesta projekts paredz Lielplatones muižas vešūža atjaunošanai piešķirt 45 000 eiro. Pēc Attīstības nodaļas aplēsēm, kopējās projekta izmaksas ir augstākas. Par atlikušo līdzfinansējuma daļu, kas tiks piešķirta no Jelgavas novada pašvaldības budžeta līdzekļiem, deputāti lems tuvākajās domes sēdēs.


Foto: panoramio.com