ZZ.lv ARHĪVS

Konkursā “Mēs savai videi 2017” realizēs 32 iedzīvotāju idejas

zz.lv

2017. gada 12. jūnijs 08:43

539
Konkursā “Mēs savai videi 2017” realizēs 32 iedzīvotāju idejas

Izvērtējot Jelgavas novada pašvaldības finansētajam projektu konkursam “Mēs savai videi 2017” iesniegtās 49 idejas un ņemot vērā iedzīvotāju sevišķi lielo aktivitāti, pašvaldība palielinājusi kopējo projektu finansējumu līdz 23 000 eiro, ļaujot realizēt 32 novadnieku ieceres.

Projektu konkurss tika izsludināts visos 13 Jelgavas novada pagastos ar mērķi sniegt pozitīvu ieguldījumu apkārtējās vides uzlabošanā un teritorijas sakopšanā, veicināt iedzīvotāju aktivitāti un atbildību par savas dzīves vides kvalitātes uzlabošanu, iesaistoties sabiedrībai derīgā darbā.

“Atsaucība šajā projektu konkursā ik gadu pieaug. Acīmredzot iedzīvotāji, paraugoties uz iepriekš atbalstītām idejām, secina: “Kāpēc gan arī mēs nevarētu pretendēt uz līdzekļiem un uzbūvēt savas mājas pagalmā rotaļu laukumu vai autostāvvietu?” Šis konkurss ir viena no retajām iespējām pašiem iedzīvotājiem sakārtot vidi un acīmredzot ļoti nepieciešams, jo atsaucība šogad bija grandioza,” stāsta Jelgavas novada pašvaldības Attīstības nodaļas vadītāja Līga Lonerte.

Projekts tiek organizēts jau trešo gadu, un tas ir atvasinājums no Nīderlandes fonda “KNHM”, kas savulaik tika īstenots vairākos novada pagastos. “Šo gadu laikā iedzīvotāji ir daudz laba paveikuši, ieguldot projektu īstenošanā savu darbu, laiku un līdzfinansējumu. Dažkārt svarīgāka par rezultātu ir kopīga darbošanās, atbildības uzņemšanās un tas, ka, piemēram, daudzdzīvokļu māju kaimiņi spēj vienoties kopīgam darbam. Iepazīstoties ar visiem pieteikumiem, nonācām pie secinājuma, ka aizvien vairāk ideju ir lieliski noformētas, finansiāli pamatotas un kvalitatīvi izstrādātas, tādējādi aizvien grūtāk kļūst kādam atteikt. Atzinību ir pelnījis katrs, kaut vai tādēļ vien, ka ir gatavs rīkoties,” tā L.Lonerte.

Iepriekšējos gados projektu konkursa kopējais finansējums bija 13 000 eiro. Pēc daudzo projektu pieteikumu saņemšanas un izvērtēšanas šogad Jelgavas novada pašvaldība lēmusi konkursa finansējumu palielināt par 10 000, kopējai summai pieaugot līdz 23 000 eiro.

“Summa projektu konkursam palielināta, jo iesniegtās iedzīvotāju idejas ir patiešām kvalitatīvas un labāk pamatotas. Komisija par nozīmīgāko kritēriju uzskata projekta ieguldījumu sabiedrības dzīves kvalitātes uzlabošanā. Svarīga ir iecerētā projekta dalībnieku iesaistīšanās un līdzdalība. Tāpat tiek vērtēta arī projekta izstrādes gatavības pakāpe, idejas oriģinalitāte un cik nozīmīga ir projektu iesniedzēju attieksme pret savu ieceri,” piebilst L.Lonerte.

Starp projektu iesniedzējiem šoreiz aktīvākie bijuši Glūdas pagasta iedzīvotāji ar desmit idejām, Zaļenieku iedzīvotāji ar sešām un Platones iedzīvotāji ar četrām iecerēm. Līdzīgi kā citus gadus, apmēram pusē projektu pausta vēlme sakārtot un remontēt daudzdzīvokļu namu kāpņu telpas, ielikt jaunus logus, nomainīt durvis un salabot jumtus. Daļa pieteicēju vēlas uzlabot arī atpūtas vietas, sporta un rotaļu laukumus. Iesniegumos prasīts finansējums arī daudzdzīvokļu namu stāvlaukumu uzlabošanai, velostatīvu izveidošanai un gājēju celiņu seguma uzlabošanai.



Pašvaldības foto