ZZ.lv ARHĪVS

Elejas Tējas namiņu apmeklē muižas pēdējā īpašnieka mazmeita (FOTO)

zz.lv

2017. gada 1. jūnijs 18:04

581
Elejas Tējas namiņu apmeklē muižas pēdējā īpašnieka mazmeita (FOTO)

Apmeklējot Elejas Tējas namiņu, Jelgavas novadā viesojās Elejas muižas pēdējā īpašnieka – grāfa Paula fon Mēdema – mazmeita no Vācijas Gerharda fon Hoiningena-Hīne kopā ar savu vīru un meitu.

Ģimene ik gadu ir ielūgti svinēt Rundāles pils jubileju un arī šogad apmeklē Latviju – it īpaši tāpēc, ka ir informēti par restaurēto Elejas Tējas namiņu, vēsta Jelgavas novada pašvaldība. Kādreizējo dzimtas īpašumu pēdējo reizi viņi apmeklēja 2015. gadā, bet pirmo reizi grāfa mazmeita Elejas muižas parkā viesojās 1989. gadā, kad Rundāles pilī tika atklāta izstāde “Elejas pils”.

Gerharda fon Hoiningena-Hīne, sniedzot informāciju un fotogrāfijas no ģimenes arhīviem, palīdzējusi izveidot 1992. gadā izdoto katalogu “Elejas pils”, kurā atspoguļota Elejas pils vēsture. Šis katalogs ir galvenais informācija avots par Elejas muižas agrāko dzīvi.  

Kad Mēdemu pēcteči Elejā bija 1989. gadā, Tējas namiņš vēl bija pelēks un necils, savukārt muižas ēkas – teātris un muižas pārvaldnieka dzīvojamā māja – salīdzinoši labā stāvoklī. Šobrīd situācija ir mainījusies. Viņi izteica atzinīgus vārdus par sakopto parku un par tējas namiņa izglābšanu, kā arī bija iepriecināti, dzirdot parka attīstības plānus.


Foto: Jelgavas novada pašvaldība