ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas novadā pirmo reizi konstatēts Āfrikas cūku mēris

LETA

2017. gada 11. jūnijs 12:21

1122
Jelgavas novadā pirmo reizi konstatēts Āfrikas cūku mēris

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori šajā nedēļā konstatējuši 11 no Āfrikas cūku mēra nobeigušās mežacūkas, turklāt sērga pirmoreiz skārusi Garkalnes un Jelgavas novadu, kur mēra vīruss iepriekš netika konstatēts, liecina PVD informācija. Tāpat Āfrikas cūku mēris pirmo reizi konstatēts divos jaunos pagastos – Jelgavas novada Valgundē un Talsu novada Ārlavā –, kur atrasts pa vienai beigtai meža cūkai.

Āfrikas cūku mēris konstatēts arī divām meža cūkām Dundagas novada Dundagas pagastā, pa vienai meža cūkai Kokneses novada Bebru un Kokneses pagastā, kā arī pa vienai meža cūkai Limbažu novada Skultes pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, kā arī Tukuma novada Slampes un Degoles pagastā.

Līdz ar to mežacūku populācijā Āfrikas cūku mēris šogad konstatēts 567 mežacūkām 62 novadu 133 pagastos.

Āfrikas cūku mēris Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.


Foto: llkc.lv