ZZ.lv ARHĪVS

Restaurēs Zaļās muižas pils logu

Agnese Leiburga

2017. gada 12. jūnijs 08:47

337
Restaurēs Zaļās muižas pils logu

Jelgavas novada pašvaldība guvusi Valsts kultūrkapitāla fonda apstiprinājumu par finansējuma piešķiršanu Zaļenieku Zaļās muižas pils logu restaurācijai. Piesaistot fonda piešķirtos 1200 eiro, šovasar pilij atjaunos centrālā rizalīta apaļo sešrūšu loga vērtni, informē pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

Zaļenieku Zaļās muižas pilī, kur ikdienā darbojas komerciālā un amatniecības vidusskola, pēdējos gados atjaunotas, saglabātas un restaurētas vairākas ēkas detaļas. “Svarīga vēsturisko ēku arhitektūras sastāvdaļa ir logi. Tie ir viens no aktīvākajiem fasādes elementiem, kā arī stila un laikmeta tehnisko iespēju spogulis. Tādēļ jācenšas saglabāt katru oriģinālo logu, to kopjot, remontējot un restaurējot. Pieredze rāda, ka pat šķietami bezcerīgā stāvoklī esošos logus iespējams restaurēt un pielāgot ilglaicīgai un ērtai lietošanai. Zaļās muižas pilij jau ir veikta logu restaurācija, piemēram, 2015. gadā ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas atbalstu izdevās atjaunot vairākus otrā stāva logus,” stāsta Jelgavas novada Attīstības nodaļas kultūras un sporta projektu vadītāja Ella Jerofejeva.
 
Rizalīta apaļais sešrūšu logs atrodas pašā augšā virs pils ieejas durvīm. Kā vēsta D.Kaņepone, jau šomēnes iecerēts sākt atjaunošanas darbus, veicot pakāpeniski vērtnes restaurāciju – šablona izveidi, vēsturiskā stikla piegriešanu, stiklošanu un krāsošanu ar lineļļas krāsu. 
Zaļās muižas pils celta 1768.–1775. gadā pēc Kurzemes hercoga galma arhitekta Severīna Jensena projekta kā hercogu Bīronu medību pils. Zaļenieku muižas kungu māja kā arhitektūras piemineklis reprezentē stilistisku sintēzi starp baroku un klasicismu. Par spīti pārbūvēm un zudumiem 20. gadsimta otrajā pusē, ēkā ir ievērojams skaits arhitektoniski nozīmīgu oriģinālelementu, kas citviet Latvijas muižās ir retums (griestu plafoni, interjera polihroma apdare, kāpnes, logi u.c.). Ēkā atrodas skola, un tā pilda mācību ie­stādes, valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa un tūrisma objekta funkcijas.


Foto: Jelgavas novada pašvaldība