ZZ.lv ARHĪVS

Pirmajās divās dienās nobalsojuši 2897 mūspuses vēlētāju

zz.lv

2017. gada 2. jūnijs 00:03

932
Pirmajās divās dienās nobalsojuši 2897 mūspuses vēlētāju

Pirmajās divās pašvaldību vēlēšanu iepriekšējas balsošanas dienās Jelgavā nobalsojuši gandrīz pusotrs tūkstotis iedzīvotāju, liecina informācija Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā. Iepriekš balsi par kādu partiju atdot iespējams vēl arī rīt.

Pašvaldību vēlēšanas visā Latvijā notiks sestdien, 3. jūnijā, taču, ja vēlētājam nav iespējams iecirknī ierasties šajā dienā, savu balsi viņš var nodot arī trīs dienas pirms vēlēšanu dienas. Šogad tas ir 31. maijs, 1. un 2. jūnijs.

Tā trešdien, kas bija pirmā iepriekšējas balsošanas diena, Jelgavā no 39447 balsstiesīgajiem nobalsojuši 739, bet līdz vakardienai savu balsi par kādu no partijām bija atdevuši jau 1378 vēlētāji jeb 3,49 procenti pilsētas balsstiesīgo iedzīvotāju. Vislielākā aktivitāte pirmajās divās dienās novērota Amatu vidusskolas un pilsētas kultūras nama iecirkņos, kur novēlējuši apmēram pieci procenti visu sarakstos iekļauto iedzīvotāju.

Jelgavas novadā pirmajās divās dienās vērojama zemāka aktivitāte – trešdien balsot bija ieradušies 212 cilvēku, bet līdz vakardienai savu balsi atdevuši jau 501. Līdz ar to kopumā Jelgavas novadā jau nobalsojuši 2,94 procenti balsstiesīgo, novadā kopumā tādu ir 17068. Visaktīvākie bijuši staļģenieki – IKSC “Līdumi” iecirknī nobalsojuši jau 4,38 procenti visu iecirknī pierakstīto vēlētāju.

Ozolnieku novadā no 6904 balsstiesīgajiem trešdien nobalsoja 137, savukārt līdz vakardienai savu balsi bija atdevuši jau 230 jeb 3,33 procenti vēlētāju. Lielākā aktivitāte novērota Ānes Kultūras namā.

Dobeles novadā no 15515 vēlētājiem trešdien bija nobalsojuši 182, bet ceturtdien jau 471 jeb 3,04 procenti balsstiesīgo. Visaktīvāk balsots Auru pagasta pārvaldē (4,46 procenti) un Dobeles Amatniecības un vispārizglītojošajā vidusskolā (4,29 procenti).

Savukārt mazajā Tērvetes novadā no 2654 balsstiesīgajiem pirmajā dienā uz vēlēšanu iecirkni bija devušies 38 vēlētāji, bet divās dienās kopā nobalsojuši 104 jeb 3,92 procenti. Visaktīvāk balsots novada domes telpās ierīkotajā iecirknī – tur nobalsojuši pieci procenti.

Līdzīga aktivitāte vērojama Auces novadā, kur no 5457 vēlētājiem par kādu politisko spēku pirmajā dienā balsis atdevuši 86 novadnieki, bet divās dienās kopā nobalsojuši 213 balsstiesīgo jeb 3,9 procenti. Lielākā aktivitāte novērota Lielauces pagasta pārvaldē, kur nobalsojuši teju sešarpus procenti turienes vēlētāju.

Zemgalē saglabājas viszemākā vēlētāju aktivitāte (nobalsojuši 3,41 procents), savukārt lielākā aktivitāte priekšvēlēšanu dienās vērojama Rīgā, kur nobalsojuši jau 7,9 procenti.

Šodien dzīvesvietai atbilstošā iepriekš ierādītā iecirknī, līdzi ņemot pasi vai personas apliecību, iespējams nobalsot no pulksten 10 līdz 16, savukārt sestdien visi iecirkņi strādās no pulksten 7 līdz 22.

Jelgavā darbojas 15 iecirkņi, Jelgavas novadā 16, Ozolnieku un Tērvetes novadā – četri, Dobeles novadā – 13, Auces novadā – seši.

Tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās ir balsstiesīgajiem Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma. Eiropas Savienības pilsoņiem, lai piedalītos pašvaldību vēlēšanās Latvijā, 90 dienas pirms vēlēšanām jābūt reģistrētiem Latvijas Iedzīvotāju reģistrā. Visiem vēlētājiem jābūt reģistrētiem Vēlētāju reģistrā.

Vēlētājiem ir tiesības balsot tajā pašvaldībā, kur ir bijusi viņu reģistrētā dzīvesvieta 90 dienu pirms vēlēšanu dienas, vai pašvaldībā, kur viņiem pieder likumā noteiktā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.


Foto: no arhīva