ZZ.lv ARHĪVS

Godina Jelgavas novada uzņēmējus (FOTO)

zz.lv

2017. gada 23. maijs 14:17

25687
Godina Jelgavas novada uzņēmējus (FOTO)

Godinot novada uzņēmējus, Jelgavas novada pašvaldība jau sesto gadu sveikusi konkursa “Jelgavas novada Uzņēmēju gada balva” laureātus. “Šis konkurss ir pašvaldības centieni līdzās lielajiem uzņēmumiem pamanīt un novērtēt mazos, līdzās mājražotājiem – augošos ražošanas uzņēmumus, līdzās patstāvīgajām un šķietami pašpietiekamajām zemnieku saimniecībām – arī tos, kas tikai sasparojušies spert soļus uzņēmējdarbības vidē,” skaidro Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

Balvas pretendentus var pieteikt gan iestādes, gan iedzīvotāji, uzteicot tos pakalpojuma sniedzējus, ar kura ražojumu, produktu klāstu vai attieksmi viņi jutušies gandarīti. Šogad tika saņemti vairāk nekā 30 ierosinājumu, no kuriem daudzi pašvaldībai izrādījās uzņēmējdarbības pārsteigumi. Konkursa žūrijā darbojās pašvaldības, finanšu institūcijas “Altum” un Jelgavas Biznesa inkubatora pārstāvji, kas kandidātus vērtēja pēc dažādiem kritērijiem. Laureāti tika apbalvoti desmit nominācijās.

Nominācijā “Gada lauksaimnieks” uzvarēja SIA “Ajbriko” no Sesavas pagasta. Uzņēmums 50 hektāru platībā nodarbojas ar kaņepju audzēšanu, no tā gatavojot šķiedru. Savukārt, šķiedru eksportējot, no tās darina tekstilu, virves. Uzņēmumā top arī kaņepju spalīši – produkts, kas līdzīgs fibrolīta skaidām un no kura top kaņepju betons: ekoloģisks un siltumnoturīgs būvmateriāls māju būvniecībai. Pērn uzņēmums pārstrādāja 400 tonnas kaņepju, eksportējot produkciju uz Franciju, Vāciju, Lietuvu un Rumāniju.

Nominācijā “Gada ražotājs” par labāko atzīts SIA “ABSystems” no Kalnciema pagasta. Uzņēmums Kalnciemā jau četrus gadus specializējas alumīnija konstrukciju ražošanā. Stikla būves, augstceltnes, apkārtējā ainavā “iesēdinātas” villas ar stiklotām terasēm ir šī uzņēmuma konstruktoru un tehnisko inženieru ikdiena. “ABsystems” lepojas ar nesen pabeigtu viesnīcu Oslo, skolas jaunbūvi Ķelnē, ekskluzīviem projektiem Anglijas privātmāju rajonos, tepat Latvijā – ar Siguldas Sporta kompleksu.

Nominācija “Videi draudzīgs uzņēmums” laurus plūca zemnieku saimniecība “Viesu līči” no Jaunsvirlaukas pagasta. Saimniecībā darbojas jaunā viesu māja “Senlīči”, kura ikdienā rūpējas ne tikai par viesu komfortu, bet arī ekoloģiju. Uzņēmums uzstādījis saules bateriju paneļus, izveidojis eko sistēmu notekūdeņu izvadīšanai, pievērš uzmanību arī dalīto atkritumu šķirošanai, un viesu mājas teritorijā ir uzstādīta arī elektromobiļu uzlādes vieta.

Par gada debiju atzīta SIA “LV Destilāti” no Valgundes pagasta. Uzņēmums no Latvijā iepirktām ogām, augļiem – bumbieriem, āboliem, pīlādžiem, upenēm un aronijām – ražo brandvīnu. Lai gan ar savu produkciju Latvijas tirgū uzņēmums ienācis tikai pirms nepilna gada, tas jau atradis savu vietu dažādos tirdzniecības centros.

Nominācijā “Gada mājražotājs vai amatnieks” par labāko atzīta elejniece Laila Šutine, kura nodarbojas ar dekupāžu, radot gan suvenīrus, gan dekorējot elementus Elejas muižas Tējas namiņā.

Nominācija “Gada draudzīgākais darba devējs” uzvarēja SIA “Aitiņlauvas divi”. Šis uzņēmums ir viens no novada viesmīlības uzņēmumu vaļiem, kas izveidojies pirms 11 gadiem Valgundes pagastā. “Aitiņlauvas” ir nostiprinājušās savā pakalpojumu sfērā. Uzņēmums nemitīgi rūpējas par paplašināšanos, piemēram, nesen ēkas augšstāvā izbūvējis istabiņas un semināru telpas. Savukārt restorānā tiek sekots līdzi mūsdienīgām gastronomiskajām tendencēm, kā arī domāts par kvalitatīvu apkalpošanu restorānā.

Nominācijā “Gada atraktīvākais uzņēmējs” uzvarējusi SIA “Vlair” no Sesavas pagasta. Ģimene, pārceļoties no Rīgas uz dzīvi Jelgavas novadā, Sesavā atvērusi nelielu pārtikas veikaliņu, kurā darbojas ar vislielāko aizrautību. Saimnieka ikdienā ietilpst organizēt laba vīna degustācijas, piedāvāt un veikalā veidot noietu produktiem, kuri līdz šim cilvēkiem bijuši nezināmi. Viņš rūpējas, lai pēc sarunas ar katru pircēju spētu sagādāt tieši to, pēc kā būtu jāmēro ceļš uz Rīgu vai ārzemēm. Uz Sesavas mazo veikaliņu brauc iepirkties cilvēki no Jelgavas pilsētas centra, jo arī cenu ziņā bieži vien vilinājums ir izdevīgs.

Nominācijā “Gada pakalpojumu sniedzējs” par labāko atzīta Aiņa Dzalba privātprakse Jaunsvirlaukas pagasta Staļģenē. Ģimenes ārsts pagastā lauzis ļoti daudz stereotipu par lauku ārsta darbu un spējis savu praksi izveidot kā vilinošu rezidentūras vietu arī jaunajiem ārstiem. Viņš Jaunsvirlaukas pagastā strādā kopš 2013. gada, pašlaik viņam ir 2000 pacientu, tai skaitā 400 bērnu. Pērn Nacionālais veselības dienests (NVD) atbilstoši noteiktajiem kvalitātes kritērijiem veica 1275 ģimenes ārstu darbības novērtēšanu. No 13 kvalitātes rādītājiem 12 kritērijus izpildījuši vien divi Jelgavas novada ģimenes ārsti – tostarp A.Dzalbs. Savukārt pirms diviem gadiem akcijā “Meklējam labu ģimenes ārstu!”, ko organizēja izdevniecība “Dienas žurnāli”, piedaloties Latvijas Ģimenes ārstu asociācijai un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijai, viņš atzīts par Latvijas labāko jauno ģimenes ārstu. 

Nominācijā “Sadarbības partneris” balva tika biedrībai “Radošuma meka” no Zaļenieku pagasta. Biedrības pārstāvji Asnate un Jānis Avotnieki Zaļenieku pagastā saimnieko Abgunstes muižā. Kopš pagājušā gada vasaras Abgunstes muiža ir biedrības apsaimniekošanā un savu atdzimšanas stāstu sāka nevis ar restaurācijas un rekonstrukcijas investīciju aprēķina pieteikumu sabiedrībai, bet gan ar daļēju teritorijas un ēkas sakārtošanu un atvērtu, krāsainu svētku norisi. Paralēli radoši pieejot publicitātei un muižas popularizēšanai, Asnate kļuva par uzņēmīgu un aktīvu pašvaldības tūrisma partneri, bet biedrības izstrādātie projekti cits pēc cita ierindojās dažādu projektu investīciju programmās. Pašlaik muižā norit labā spārna restaurācija.

Par gada ģimenes uzņēmumu atzīts IK “Miesai un garam”. Uzņēmumā darbojas laulātais pāris Lienīte un Jānis Zustrupi, kas savu vaļasprieku pārvērtuši uzņēmējdarbībā – viņi abi ir pirtnieki un piedāvā pirts rituālus, tiecoties pirtniecību reklamēt un pasniegt arī kā Latvijas eksportpreci.

Savas pateicības un speciālbalvas pieteiktajiem uzņēmējiem šogad piešķīra arī finanšu institūcija “Altum” un Jelgavas Biznesa inkubators.

Finanšu institūcija “Altum” speciālbalvas piešķīra ziedu audzētājai Tatjanai Koroļovai Lielplatones pagastā, Līvbērzes pagasta SIA “Ķirpji”, kas piedāvā klientiem bērnu jāšanas apmācības, nometņu un aktīvā laika pavadīšanas pasākumu organizēšanu, kā arī Lielplatones pagasta zemnieku saimniecībai “Trubenieki”, kas audzē šitake sēnes. Savukārt Jelgavas Biznesa inkubators potenciālu saskatīja divos uzņēmumos no Jaunsvirlaukas pagasta, atzinību pasniedzot SIA “Zekants”, kas nodarbojas ar cūku pupu našķu un kraukšķu ražošanu, kā arī mājražotājai Inesei Saulājai, kas pēc savas receptūras rada veselīgo kečupu.


Foto: Jelgavas novada pašvaldība