ZZ.lv ARHĪVS

Tračuma: Nevaru iet pret saviem cilvēkiem

Tračuma: Nevaru iet pret saviem cilvēkiem

Līdz pašvaldību vēlēšanām, kas notiks 3. jūnijā, aicināsim uz sarunu tos, kuri pretendē uz pašvaldību domes priekšsēdētāja amatu.

Latvijas Reģionu apvienības pirmais numurs Jelgavas novadā ir Aija Tračuma, kas pašvaldībās strādā jau vairāk nekā trīsdesmit gadu. 1986. gadā viņa sāka kā Kalnciema izpildkomitejas sekretāre–lietvede, bet 2009. gadā tika ievēlēta par Jelgavas novada domes priekšsēdētāja vietnieci. 2015. gada martā piepeši viņas amats tika likvidēts, un A.Tračuma palika tikai kā deputāte. Taču politiķe pieļauj, ka labvēlīga vēlēšanu rezultāta gadījumā var atgriezties novada vadībā.

– Kā jūs jaunībā izvēlējāties darbu pašvaldībā?
Esmu kalnciemniece vismaz piektajā paaudzē. Jaunībā sapņoju, ka, pabeidzot Kalnciema vidusskolu, studēšu Rīgā Fizkultūras institūtā, taču tas nesanāca. Sāku strādāt jaunizveidotajā sintētiskās šķiedras paklāju cehā Kalnciema būvmateriālu kombinātā, kur ķieģeļu ražošanā ilgus gadus ir strādājuši arī mani vecāki. Var teikt, ka aizgāju viņu pēdās, tikai darbs pēc Vieglās rūpniecības tehnikuma beigšanas bija fiziski vieglāks un inteliģentāks. Man bija 25 gadi, kad mani kombinātā uzrunāja Rita Ķirsone, teikdama, ka mani ciematā visi pazīst, esmu gan sportiste, gan dejotāja, un viņa mani pierunāja iet strādāt uz ciema izpildkomiteju. “Tu esi aktīva, tev izdosies!” teica Rita. Es viņai paklausīju. Pašvaldībā strādājot, piedzīvoju Latvijas valsts atjaunošanu, un 1997. gadā mani ievēlēja par Kalnciema pilsētas domes priekšsēdētāju. Tajā laikā būvmateriālu kombināts, ap kuru bija izaudzis Kalnciems, gāja uz grunti. Nodokļu parādu dzēšanai tas pašvaldībai piedāvāja ķieģeļus un māla kalnu, ko vēlāk pārdevām nākamajam īpašniekam akciju sabiedrībai “Lode”. Iedzīvotājiem trūka naudas, krājās komunālo maksājumu un apkures parādi. Kalnciemniekiem, kas bija raduši paļauties uz lielo kombinātu, nu varēja palīdzēt vienīgi pašvaldība.


Foto: Jelgavas novada pašvaldība. Visu rakstu lasiet 18. maija “Zemgales Ziņās”