ZZ.lv ARHĪVS

Atbalstīs daudzbērnu ģimeņu bērnus

zz.lv

2017. gada 27. aprīlis 15:26

562
Atbalstīs daudzbērnu ģimeņu bērnus

Par katru ģimenē augošo skolas vecuma bērnu Jelgavas novadā deklarētās daudzbērnu ģimenes reizi gadā varēs saņemt pabalstu 50 eiro apjomā, informē pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

«Labklājības pārvaldes ierosinātais un izstrādātais lēmumprojekts varētu attiekties uz aptuveni 750 bērniem, kas aug daudzbērnu ģimenēs Jelgavas novadā. Ņemot vērā, ka visiem novadā dzīvojošajiem skolēniem pašvaldība jau kompensē gan transporta izmaksas, gan pašvaldības iestāžu piedāvātās ārpusskolas aktivitātes un pulciņus, atsevišķas pretimnākšanas vai taustāma un jūtama atbalsta instrumenta tieši daudzbērnu ģimenēm līdz šim pašvaldībai nebija. Šis lēmumprojekts paredz, ka daudzām ģimenēm varētu kļūt daudz patīkamāks skolai gatavošanās laiks, jo par saņemto naudu būtu iespējams iegādāties kvalitatīvu skolas somu, sporta tērpu, apģērbu, kancelejas piederumus vai citas skolas gaitu uzsākšanai nepieciešamās lietas,» skaidro Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune.

Pabalstu reizi gadā būs tiesības saņemt daudzbērnu ģimenēm, kuru aprūpē ir vismaz trīs bērni, to skaitā audžuģimenē ievietoti un/vai aizbildnībā esoši bērni. Par katru bērnu, kas apmeklē vispārizglītojošās, profesionālās vai profesionālās ievirzes mācību iestādes klātienes apmācību programmās, pabalsts pienāksies 50 eiro apmērā.

Pabalstu piešķirs ģimenei, kurā vismaz viens no vecākiem un vismaz trīs ģimenes apgādībā esoši bērni deklarēti vienā adresē Jelgavas novada administratīvajā teritorijā.

«Jāatzīst, ka šobrīd pašvaldībai nav precīzu datu par daudzbērnu ģimeņu skaitu novadā. Esam ieguvuši provizorisku skaitu, vadoties pēc Jelgavas novada Izglītības pārvaldes sniegtās informācijas, kas uzrāda, ka 2016./2017. mācību gadā novadā skolas gaitas uzsākuši aptuveni 750 bērnu, kas aug daudzbērnu ģimenēs. Patlaban šim mērķim no pašvaldības budžeta līdzekļiem ieplānoti 37 500 eiro,» stāsta Labklājības pārvaldes vadītāja Ilze Brakmane.

Pabalstam ģimenes varēs pieteikties no 1. jūlija līdz pat 10. novembrim, aizpildot iesniegumu pašvaldības Sociālajā dienestā. Atbilstību pabalsta piešķiršanas kritērijiem Sociālais dienests izskatīs mēneša laikā pēc iesnieguma saņemšanas, savukārt pabalsta izmaksa notiks desmit dienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas pārskaitījuma veidā uz pabalsta pieprasītāja norādīto kontu.

Ģimenei ar bērniem Jelgavas novada pašvaldība sniedz vairākus sociālā atbalsta veidus un pabalstus, sākot jau ar vienreizēju bērna piedzimšanas pabalstu 80 eiro apmērā. Ja vienās dzemdībās dzimuši divi bērni, tad pašvaldības piešķirtā summa ir 712 eiro, bet, ja ģimenē piedzimuši trīnīši vai vairāk bērniņu, pabalsts ir 1423 eiro. Sociāli neaizsargātākajām iedzīvotāju grupām, trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm pašvaldība nodrošina iespēju saņemt skolēnu piederumu komplektus mācībām. Vairāku gadu garumā pašvaldība īsteno arī atbalstu skolēnu transporta izdevumiem. Kārtība nosaka, ka visiem 1.–12. klašu skolēniem pašvaldība kompensē braukšanas izdevumus uz izglītības iestādi un no tās. Novadā ir pieejamas arī dažādas pašvaldības apmaksātas ārpusstundu nodarbības, piemēram, dejošana, dziedāšana ansambļos un koros un citas nodarbības.

Piecgadīgajiem un sešgadīgajiem audzēkņiem ir nodrošināta pašvaldības apmaksāta ēdināšana visās novada izglītības iestādēs. Tāpat pašvaldība apmaksā ēdināšanu līdz pat 9. klasei trūcīgo ģimeņu bērniem, audžuģimenēs un aizbildnībā augošiem skolēniem. Līdz šim vienīgais atbalsts, kas specifiski attiecās uz daudzbērnu ģimenēm novadā, bija nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi 50 procentu apmērā un atlaides Jelgavas novada Mūzikas un mākslas skolas apmeklējumam.

Pēc lēmumprojekta apstiprināšanas domes sēdē saistošie noteikumi atbilstoši likumā noteiktajā kārtībā ir jāapstiprina Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijā. Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas pašvaldības izdevumā «Jelgavas novada ziņas». Ja noteikumi tiks apstiprināti, tad pabalstam novada daudzbērnu ģimenes varēs sākt pieteikties no 1. jūlija.


Foto: no arhīva