ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas novadā plānoti plaši veselības veicināšanas pasākumi

zz.lv

2017. gada 24. aprīlis 08:55

1247
Jelgavas novadā plānoti plaši veselības veicināšanas pasākumi

Lai sekmētu iedzīvotāju veselības paradumu maiņu, Jelgavas novada pašvaldība īstenos projektu «Slimību profilakses un veselības veicināšanas pasākumi Jelgavas novadā», informē pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone. Izmantojot Eiropas Sociāla fonda (ESF) un valsts budžeta piešķirtos līdzekļus, turpmākos trīs gadus Jelgavas novada iedzīvotājiem būs iespēja iesaistīties fiziskās aktivitātēs, veselīga uztura meistarklasēs un semināros, lekcijās par slimību profilakses jautājumiem.

Aktivitātes, kurās plānots iesaistīt teju 5000 iedzīvotāju, norisināsies pamīšus visā Jelgavas novada teritorijā. Paredzēts, ka veselīga uztura meistarklasēs varēs smelties ne tikai teorētiskas, bet arī praktiskas zināšanas veselīga ēdiena pagatavošanai, būs arī fizisko aktivitāšu veicināšanas pasākumi visām sabiedrības grupām – vingrošana, nūjošana, sporta svētki. Tostarp projekts paredz organizēt seminārus, lekcijas un konsultācijas par slimību profilakses jautājumiem un arī garīgo un reproduktīvo veselību. Visu šo pasākumu mērķa grupas ietver bērnus, pieaugušos un arī seniorus, īpaši pievēršot uzmanību sociālās atstumtības riskam pakļautajām iedzīvotāju grupām (bezdarbniekiem, trūcīgajiem un personām ar invaliditāti).

«Šogad maijā apritēs divi gadi, kopš Jelgavas novada pašvaldība uzņemta Nacionālajā veselīgo pašvaldību tīklā. Šīm pašvaldībām sniegta iespēja pieteikties veselību veicinošajā projektā. Sabiedrības veselību nenosaka tikai veselības aprūpe jeb ārstēšana, bet gan visas sabiedrības – valsts, pašvaldības un arī katra iedzīvotāja – rūpes par to, lai slimības pēc iespējas attālinātu. Profilakses un veselīga dzīvesveida nodrošināšanā un sekmēšanā būs jāīsteno kompleksa pieeja, sadarbojoties dažādām pašvaldības jomām – izglītībai, sportam, NVO sektoram. Īstenojot veselības veicināšanas pasākumus, pašvaldības iedzīvotājiem tiek radīta iespēja būt zinošākiem savas labsajūtas un veselības stiprināšanā, būt darbspējīgākiem. Šobrīd strādājam pie gada darba plāna, kurā atspoguļosies dažādas sportiskās un izglītojošās aktivitātes pirmajam projekta gadam. Realizējot šo projektu, vēlamies motivēt cilvēkus pozitīvai paradumu maiņai,» komentē Jelgavas novada pašvaldības Labklājības pārvaldes vadītāja Ilze Brakmane.

Projekta ietvaros plānots arī iegādāties dažādas paškontroles ierīces, piemēram, asinsspiediena mērītāju, svarus, mērlentes, kā arī inventāru fiziskās veselības un veselīga uztura aktivitātēm. Pasākumi, kas notiks mazākām iedzīvotāju grupām, tiek plānoti Jelgavas novada aktivitāšu centros pēc iespējas tuvāk iedzīvotāju dzīves vietai – Kalnciemā, Līvbērzē, Lielplatonē, Glūdā, Valgundē un Zaļeniekos. Pēc projekta realizācijas viss iegādātais inventārs glabāsies aktivitāšu centros, turpinot organizēt veselības veicināšanas pasākumus vietējiem iedzīvotājiem.

Kopējās projekta attiecināmās izmaksas ir 292 357 eiro. No tām 85 procenti jeb 248 503,45 eiro ir ESF līdzfinansējums, bet 15 procenti jeb 43 853 eiro – valsts budžeta līdzekļi.

Projekts «Slimību profilakses un veselības veicināšanas pasākumi Jelgavas novadā» norisinās darbības programmas «Izaugsme un nodarbinātība» specifiskā atbalsta mērķa «Uzlabot pieejamību veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumiem, jo īpaši nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem» pasākumā «Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei». Projekts tiek finansēts no Eiropas Sociālā fonda un valsts budžeta līdzekļiem.


Foto: Raitis Puriņš