ZZ.lv ARHĪVS

Līvbērzes mājturības ēka gūst atzinību konkursā «Gada labākā būve Latvijā» (FOTO)

zz.lv

2017. gada 3. aprīlis 08:30

2193
Līvbērzes mājturības ēka gūst atzinību konkursā «Gada labākā būve Latvijā» (FOTO)

Līdzās investīcijās apjomīgiem objektiem, kas piedzīvojuši būtiskas kvalitatīvas pārmaiņas un kļuvuši par kvalitatīvām ēkām ar pievienoto vērtību, Latvijas Būvniecības asociācijas organizētajā konkursā «Gada labākā būve Latvijā 2016» būvnieku, inženieru un arhitektu novērtējumu un atzinību ieguvusi Līvbērzes vidusskolas mājturības ēka, informē Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

Konkursa finālistu vidū kategorijā «Gada pārbūve» bija izvirzīti gan ļoti apjomīgi, gan būvdarbu atjaunošanas ziņā sarežģīti projekti: dalītu 1. vietu ieguva Rīgas motormuzejs, kā arī Raiņa un Aspazijas vasarnīca Jūrmalā,  2. vietu – Olaines 1. vidusskolas bibliotēka, 3. vietu NBS kājnieku skolas kazarmas Alūksnē.  Savukārt kādreizējais grausts un šķūnītis, kur tagad izvietota Līvbērzes vidusskolas zēnu mājturības ēka, saņēma atzinību kā kvalitatīvi paveikta pārbūve, kas pārtapusi no būvniecības aspekta par kvalitatīvu, ergonomisku un estētisku būvi. Konkursa organizatori īpaši izcēla pašvaldības un projekta autoru attieksmi, ar kādu īstenots minētais objekts.

Līvbērzes vidusskolas zēnu mājturības ēka ekspluatācijā nodota 2016. gada 30. septembrī. Lai atjaunotu 1933. gadā celtās laukakmens ēku, projekta realizācijā ieguldīti 129 029 eiro.

Konkursā tika apbalvoti objekti desmit dažādās nominācijās, kurām kopumā saņemti 88 pieteikumi. Konkursam pieteiktos objektus vērtē prominenta žūrija, kuras sastāvā ir 33 būvniecības industrijas nevalstisko organizāciju izvirzīti pārstāvji – praktiķi un mācībspēki.

«Brīnišķīgi, ka Latvijas mēroga profesionāļu vidū ir novērtēts paveiktais darbs. Protams, ka līdzās daudzmiljonu investīciju objektiem tajā pat kategorijā ir grūti sacensties, bet šis novērtējums ir paliekošs gandarījums gan pašai Līvbērzei, gan zēniem, kas tagad ar prieku dodas uz mājturību, gan pašvaldībai, kas atbalsta un veicina kvalitatīvu pārmaiņu īstenošanu un secīgu objektu sakārtošanu. Kādreizējā kūts, ap 1956. gadu – kopgalds un šķūnis un 60. gados darbmācības kabinets pārbūvēts, saglabājot vēsturisko izcelsmi, neaizmirstot iekļaut inovatīvus ēkas izmantošanas risinājumus skolas vajadzībām. Tagad tas ir skolēnu prieks ērtām mājturības stundām,» komentē Jelgavas novada pašvaldības Attīstības nodaļas vadītāja Līga Lonerte.

Konkurss notiek jau 19. reizi. Konkursu organizē Latvijas Būvnieku asociācija un Latvijas Būvinženieru savienība ar apdrošināšanas sabiedrības «ERGO» atbalstu un sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību, Latvijas Būvkonstrukciju projektētāju asociāciju un citiem šīs nozares pārstāvjiem.


Pašvaldības foto