ZZ.lv ARHĪVS

Uzlabos Sodītes grāvja meliorāciju

zz.lv

2017. gada 29. marts 21:11

412
Uzlabos Sodītes grāvja meliorāciju

Jelgavas novada domes deputāti domes sēdē apstiprinājuši lēmumprojektu par meliorācijas sistēmas darbības uzlabošanu Sodītes grāvī Glūdas pagastā, tam paredzot veikt aizņēmumu Valsts kasē 178 985 eiro apmērā, informē novada pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone. Paredzamie atjaunošanas darbi notiek saskaņā ar «Interreg Central Baltica» programmas projektu «Praktiski pasākumi vienotā meliorācijas sistēmu apsaimniekošanā ar mērķi samazināt biogēno elementu ieplūdi Baltijas jūrā», kurā kā partneris Jelgavas novada pašvaldība iesaistījusies 2015. gadā.

Zemgales teritorijas, tostarp Jelgavas novads, atrodas nitrātu jutīgās teritorijās. Tās ir vietas, kur intensīvi notiek lauksaimnieciskā darbība, kā rezultātā ar nitrātiem tiek piesārņots ūdens. Dabiskas izcelsmes ūdeņi, kuri ietek arī jūrā, kļūst eitrofiski – ūdens bagātinās ar slāpekļa savienojumiem, kas izraisa aļģu un augstāko augu formu paātrinātu augšanu, radot ūdens organismiem nelabvēlīgu vidi, tie iet bojā, kas nozīmē, ka dabā pietiekamā daudzumā vairs nenotiek ūdens pašattīrīšanās. Lai meklētu risinājumus riska mazināšanai, projektā praksē tiek izmēģināti vairāki tehnoloģiskie risinājumi barības vielu aizturēšanai.

Viesturciemā šogad līdz rudenim plānots atjaunot Sodītes grāvja caurteci, veicot divpakāpju novadgrāvju izveidi ar mērķi samazināt biogēno elementu ieplūdi Baltijas jūrā un pasargāt tuvējās teritorijas no plūdu ietekmes, nodrošinot ūdens novadi. Divpakāpju profila grāvji nodrošinās daudzveidīgu vidi dzīvajiem organismiem un uzlabos arī ūdens kvalitāti. Izveidotās palu terases kalpos par ekoloģisko koridoru. Otrs tehnoloģiskais risinājums ir mākslīgi veidotie mitrāji, kas iekļaus seklūdens zonu, tādējādi samazinot ūdens tilpju aizaugšanu veicinošo produktu noplūšanu Tērvetes upē un tālāk Baltijas jūrā.

Kopējās projekta izmaksas ir 183 640 eiro, no tām projekta attiecināmās izmaksas 105 425 eiro, tajā skaitā ERAF finansējums 89 611 eiro, savukārt Jelgavas novada pašvaldības līdzfinansējums – 94 029 eiro.

Šajā gadā gan no budžeta finansēm, gan piesaistot projekta līdzekļus novada pašvaldība meliorācijas sistēmu rekonstrukcijai kopā ieplānojusi vairāk nekā 315 250 eiro. Budžeta līdzekļi 17 000 eiro apmērā plānoti, atjaunojot Lielupes aizsargdambja caurtekas un izstrādājot projektu drenāžas sakārtošanai un stāvlaukuma izbūvei Jaunsvirlaukas pagastā. Savukārt 61 989  eiro novirzīti meliorācijas sistēmu uzturēšanai – grāvju apauguma un piesērējuma tīrīšanai.


Foto: Jelgavas novada pašvaldība