ZZ.lv ARHĪVS

Valgundē uzņēmēji iecerējuši atvērt plastmasas un stikla atkritumu pārstrādes uzņēmumus

zz.lv

2017. gada 27. marts 08:05

2238
Valgundē uzņēmēji iecerējuši atvērt plastmasas un stikla atkritumu pārstrādes uzņēmumus

Jelgavas novada dome gada sākumā saņēmusi un apvienotajā komiteju sēdē izskatījusi divus lēmumprojektus, kuri paredz Valgundes pagastā attīstīt atkritumu šķirošanas un pārstrādes uzņēmumus, informē novada pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone. Uzņēmums SIA «Grindplast» plāno izveidot nelielu polimēru atkritumu pārstrādes rūpnīcu, kā gala produktu ražojot otrreizējās izejvielas – granulas. Savukārt uzņēmums SIA «Aurenti» iecerējis nodarboties ar stikla atkritumu savākšanu un pārstrādi. Abi uzņēmumi savu uzņēmējdarbību plāno attīstīt Valgundes pagasta SIA «Valgunde» industriālajā teritorijā.

Uzņēmums SIA «Grindplast», uzsākot darbību, aprēķinājis sākotnējo jaudu, pārstrādājot aptuveni 2100 tonnas plastmasas atkritumu. Plānots, ka uzņēmums pats nodarbosies tikai ar pārstrādi, savukārt nepieciešamo materiālu tas iegūtu, sadarbojoties ar uzņēmumiem, kas specializējušies plastmasas atkritumu savākšanā. Kā vieni no pirmajiem sadarbības partneriem būtu SIA «Herlig» – SIA «Valgunde» industriālajā parkā jau strādājošs uzņēmums, kurš pamatā darbojas ar otrreizēji pārstrādājamu polimēru un citu veidu atkritumu savākšanu un tirdzniecību.

«Latvijā atkritumu šķirošana un pārstrāde aizvien ir vāji attīstīta. Vēl joprojām valstī lielākā daļa atkritumu nonāk poligonos, kas nozīmē, ka vērtīgie resursi ir zuduši un tos vairs nekad nevarēs izmantot. Ir pierādīts, ka vairāk nekā 90 procentus mājsaimniecību radīto sadzīves atkritumu var izmantot vēlreiz. Protams, pēdējos gados dalīto atkritumu iespējas iedzīvotājiem tiek nodrošinātas aizvien vairāk, bet tomēr jāatzīst, ka šajā jomā būtu nepieciešama lielāka izaugsme,» stāsta uzņēmuma «Grindplast» pārstāve Dace Samuša.

Viena no būtiskākajām niansēm uzņēmuma eksistēšanā ir novērst iespējamos kaitējumus apkārtējai videi. D.Samuša: «Lai nodrošinātu efektīvu uzņēmuma darbību, atkritumus plānots uzglabāt tiem speciāli paredzētos konteineros noliktavas telpās, kas aprīkotas ar ūdens necaurlaidīgu betona segumu, līdz ar to novēršot augsnes un pazemes ūdeņu piesārņojuma risku. Ražošanas iekārtas tiks izvietotas uzņēmuma telpās, kas neradīs apkārtējā vidē paaugstinātu troksni, elektromagnētisko starojumu un vibrāciju. Jāuzsver, ka uzņēmums ir veicis arī piesārņojuma izkliedes aprēķinus un Valsts vides dienestā iesniedzis limitu projektus. Aprēķinātā smaku koncentrācija blakus apdzīvotajās vietās neradīs gaisa piesārņojumu. Plānojam strādāt 24 stundas diennaktī, piesaistot sākotnēji piecus darbiniekus.»

Otrs iesniegums Jelgavas novada domē saņemts no uzņēmuma SIA «Aurenti», kas arī SIA «Valgunde» industriālajā teritorijā iecerējis nodarboties ar otrreizējo atkritumu pārstrādi, pārstrādājot stiklu. Uzņēmums jau iegādājies jaunu stikla drupināšanas iekārtu, kas pārstrādes procesā stiklu sasmalcina, kā rezultātā izejmateriāls kļūst līdzīgs smiltīm. Pēc jaunizveidotā uzņēmuma īpašnieka teiktā, Latvijā ar stikla atkrituma pārstrādi līdz šim nodarbojušies ļoti maz uzņēmumu.

«Stiklu iegūst no smiltīm, sodas, kaļķakmens, metāla sāļiem un līdzīgām inertām sastāvdaļām. Stikla atkritumi nav videi bīstami, nonākot apkārtējā vidē, tie ārkārtīgi lēni sadalās, rezultātā veidojot smiltis. Pēc tilpuma stikla atkritumi aizņem ievērojamu daļu no kopējā cieto atkritumu apjoma, tādējādi to otrreizēja pārstrāde diezgan ievērojami samazina atkritumu daudzumu apglabāšanas vietās. Šobrīd esam noslēguši līgumus jau ar vairākiem atkritumu savākšanas uzņēmumiem, kas nodrošinās mūs ar stikla atkritumiem. Tā kā Latvijā nav stikla pārstrādes rūpnīcas, tad savu sasmalcināto produkciju vedīsim uz Lietuvas rūpnīcām, kuras no sasmalcinātā stikla atkārtoti ražo pudeles un burkas,» skaidro SIA «Aurenti» valdes loceklis Juris Udalovs. Plānotais stikla atkritumu pārstrādes apjoms ir 10 tūkstoši tonnu gadā. Sākotnēji uzņēmums plāno nodarbināt ne vairāk kā četrus darbiniekus.

Apvienotajā komiteju sēdē virzītie lēmumprojekti izskatīti, balstoties uz atkritumu apsaimniekošanas likumu, kas nosaka pašvaldībai lemt par atļaujas izsniegšanu uzņēmumam, kas ieplānojis tās administratīvajā teritorijā veikt jaunu sadzīves atkritumu savākšanas, dalītas vākšanas, šķirošanas, sagatavošanas, pārstrādes un reģenerācijas vai apglabāšanas iekārtu un infrastruktūras objektu vai, piemēram, atkritumu poligonu izvietošanu.



Pašvaldības foto