ZZ.lv ARHĪVS

Kalnciemā plāno nojaukt vecos ķieģeļu cepļus

zz.lv

2017. gada 23. marts 12:56

1019
Kalnciemā plāno nojaukt vecos ķieģeļu cepļus

Jelgavas novada dome šodien apvienoto komiteju sēdē izskatīja un tālāk uz domes sēdi virza lēmumprojektu par divu ķieģeļu cepļu (tuneļkrāšņu) nojaukšanu Kalnciemā, informē pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone. Būvju tehniskā stāvokļa dēļ tās uzskatāmas par bīstamām, tāpēc, ievērojot Ministru kabineta noteikumus, plānots nojaukt.

Kalnciemā atrodas divi ķieģeļu cepļi (tuneļkrāsnis), kas nav reģistrēti nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā un nav zināma to piederība. Dažās no ķieģeļu cepļu daļām vietējie iedzīvotāji patvaļīgi ir ierīkojuši pagrabus, apdraudot dzīvību, jo tehniskā stāvokļa dēļ ķieģeļu cepļi uzskatāmi par bīstamiem. Cepļu nesošās sienas un ieejas ailes klimatisko apstākļu ietekmē ir daļēji sagruvušas, pamata konstrukcijas zaudējušas savu nestspēju.

«Vēsturiski ainaviskās piekalnītes ar pusloka formā izbūvētām ieejām ķieģeļu būvēs daudzus gadus kalpojušas vienīgi kā pagrabi. Iespējams, ir kāds faktoloģiski saistošs stāsts par to vēsturi, taču tagad nevienam nepiederošās būves zaudējušas savu idejisko nozīmi. Sakārtojot teritoriju un rūpējoties par drošību, būtu nelietderīgi ieguldīt līdzekļus to atjaunošanā, neizprotot mērķi, ko ar tām darīt,» komentē Kalnciema pagasta pārvaldes vadītājs Dainis Keidāns.

Pēc lēmuma pieņemšanas Kalnciema iedzīvotāji tiks informēti par būvju nojaukšanu, īpaši vēršoties pie tiem, kas cepļos ierīkojuši pagrabus.


Pašvaldības foto