ZZ.lv ARHĪVS

Eiropas jaunatnes darbinieki tiksies mācību seminārā par neformālo izglītību

zz.lv

2017. gada 21. marts 17:09

155
Eiropas jaunatnes darbinieki tiksies mācību seminārā par neformālo izglītību

Pulcējot 30 jaunatnes darbinieku no astoņām Eiropas valstīm – Latvijas, Slovēnijas, Slovākijas, Horvātijas, Polijas, Turcijas, Igaunijas un Lietuvas –, Zaļeniekos no 23. līdz 30. martam norisināsies starptautisks mācību seminārs par neformālo izglītību, informē Jelgavas novada jaunatnes lietu speciāliste Kristīne Kode.

Astoņas dienas Zaļenieku muižas pilī dalībnieki apgūs un radīs metodes, kā pamatā ir neformālā izglītība. Seminārs notiek projektā «Pirmsākums» (angļu val. «Inception»), tā mērķauditorija ir cilvēki, kas strādā ar NEET jauniešiem (jaunieši, kas nestrādā, nemācās un ir ārpus apmācību procesa), sociālā riska jauniešiem, tādējādi veicinot jauniešu iekļaušanos sabiedrībā. Projektā iesaistīti jaunatnes darbinieki, tajā skaitā pedagogi, jaunatnes līderi, izglītotāji, psihologi, kas pārstāv formālo un neformālo izglītības sistēmu. No Jelgavas novada projektā iesaistīti seši dalībnieki, formālās un neformālās izglītības pārstāvji.

Mācību seminārs Latvijā ir projekta pirmā daļa, pēc tam dalībnieki divus mēnešus strādās savās vietējās kopienās – radot un vadot darbnīcas katrā projekta dalībvalstī. Projekta trešajā daļā notiks izvērtēšanas seminārs, kur katras dalībvalsts pārstāvji apkopos rezultātus, kas tiks iegūti darbnīcu laikā. Metodoloģija tiks apkopota rokasgrāmatā «Neformālās izglītības metodes darbā ar NEET jauniešiem », kuru elektroniski varēs saņemt jebkurš interesents biedrības «Idea» sociālajā platformā.

Projektu koordinē biedrība «Idea» Latvijā sadarbībā ar Jelgavas novada pašvaldības Izglītības pārvaldi un biedrību «Enterpreneurship Movement Club» Slovēnijā. Biedrībai šis ir nozīmīgs gads, jo 27. martā, laikā, kad notiek mācību seminārs Latvijā, organizācijai aprit desmit gadi kopš darbības uzsākšanas Jelgavas novadā. Organizācija savā darbības laikā ir realizējusi gan vietējus, gan starptautiskus izglītības projektus, kā pamatā ir neformālā izglītība, kā arī koordinējusi projektu konkursus vietējo iedzīvotāju iniciatīvu veicināšanai lauku teritorijās (vietējās vides sakopšana, labiekārtošana, māksliniecisko kolektīvu tērpu izveide, izglītojošu aktivitāšu organizēšana vietējiem iedzīvotājiem un citus).

Projektu finansē ES programma «Erasmus+: Jaunatne darbībā», priekšfinansējumu un līdzfinansējumu nodrošina Jelgavas novada pašvaldība.


Foto: Raitis Puriņš