ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavniekus uz tikšanos aicina dzejnieki Velta Kaltiņa un Roalds Dobrovenskis

zz.lv

2017. gada 14. marts 13:13

250
Jelgavniekus uz tikšanos aicina dzejnieki Velta Kaltiņa un Roalds Dobrovenskis

Jelgavas pilsētas bibliotēka 19. martā pulksten 14 ielūdz uz cikla «Vārdu nospiedumi» otro pasākumu – tikšanos ar dzejniekiem Veltu Kaltiņu un Roaldu Dobrovenski.

2016. gadā iznāca Veltas Kaltiņas un Roalda Dobrovenska dzejas kopkrājums «Dzeja» latviski un krieviski. Taču abi dzejnieki raksta arī prozu un tulko, abi iedvesmo viens otru gan dzīvē, gan daiļradē. «Lai arī Roalds dzimis un skolojies Krievijā, abi kļuvuši par tādu latviešu kultūras tandēmu, ka pēc Roalda Dobrovenska, šķiet, pamatīgākā romāna «Rainis un viņa brāļi» izlasīšanas neviļus gribas domāt, vai Raiņa un Aspazijas kopdzīves tēlojumā neatplaiksn arī kaut kas autobiogrāfisks no Kaltiņas un Dobrovenska ikdienas,» spriež Jelgavas pilsētas bibliotēkas darbiniece Baiba Īvāne-Kronberga.

Pēc ilgiem Rīgā pavadītiem gadiem rakstnieki tagad atraduši savu sapņu mājiņu ar «paradīzes dārzu» Ikšķilē. Romānā «Te es biju» Velta Kaltiņa rakstījusi: «...manī joprojām dzīvo īstas lauku sētas smaržas un garšas, skaņas un noskaņas, tāpat kā reiz nogremdētais Staburags. Arī es nāku no turienes. Un tas ir neizdzēšami.» «Tagad abi dzejnieki no agra pavasara līdz vēlam rudenim var peldēties no mājām netālajā Daugavā, gluži tāpat kā visu mūžu kopā peldējušies mūsu dzejas un debesu Daugavā,» tā B.Īvāne-Kronberga.

Bibliotēka aicina ikvienu uz nesteidzīgu pēcpusdienas tikšanos Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā, Akadēmijas ielā 10. Sarunu vadīs Latvijas Nacionālās bibliotēkas darbiniece Liega Piešiņa.

Projektu finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.


Foto: no personīgā albuma