ZZ.lv ARHĪVS

«Dobeles dzirnavnieks» sāk ražot bioloģisko lopbarību

zz.lv

2017. gada 23. februāris 20:20

673
«Dobeles dzirnavnieks» sāk ražot bioloģisko lopbarību

Sekojot līdzi pasaules tendencēm un vietējo lauksaimnieku vēlmei pievērsties bioloģisko produktu ražošanai, lielākais Latvijas graudu pārstrādātājs «Dobeles dzirnavnieks» uzsācis bioloģiskās lopbarības ražošanu, informē uzņēmuma pārstāve Evita Bille.

«Salīdzinājumā ar konvencionālo, bioloģiskā lopbarība ir produkts ar augstāku pievienoto vērtību, tieši tāpēc saskatu tajā potenciālu kļūt par vienu no Latvijas eksporta produktiem. Mums ir gan tehnoloģijas, gan pieredze un zināšanas, gan arī vietējās izejvielas. Latvija ir starp piecām Eiropas Savienības valstīm, kur ir visvairāk bioloģiski sertificētu platību salīdzinājumā ar kopējo lauksaimniecības zemes platību,» saka AS «Dobeles dzirnavnieks» valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils. «Dati liecina, ka Latvijā darbojas apmēram 3 500 bioloģisko saimniecību. Pēdējos piecos gados ir pieaudzis to skaits, kā arī ievērojami palielinājušās to apstrādātās zemes platības. Pirmās atsauksmes no vietējiem lauksaimniekiem par mūsu bioloģisko produktu līniju dzīvniekiem ir pozitīvas.»

AS «Dobeles dzirnavnieks» ir veicis visu nepieciešamo sertifikāciju bioloģiskas lopbarības ražošanai. Patlaban šajā līnijā tiek ražoti triju veidu graudu maisījumi, minerālā papildbarība un papildbarība, kas paredzēta atgremotājdzīvniekiem. Drīzumā piedāvājums tiks papildināts ar pilnvērtīgu barību mājputniem, papildbarību aitām, teļiem un slaucamām govīm.

Pēdējos trīs gados AS «Dobeles dzirnavnieks» lopbarības rūpnīcas attīstībā investējis 1,2 miljonus eiro. Pieprasītākie dzīvnieku barības veidi ir barība liellopiem, cūkām un putniem. Aizvadītajā gadā lopbarības un lopbarības izejvielu realizācija kopējā apgrozījumā bija aptuveni 20 procenti. Patlaban uzņēmuma ražotās konvencionālās lopbarības tirgus ir galvenokārt Baltijas valstis, daļa produkcijas tiek eksportēta uz Skandināvijas valstīm.



Foto: Raitis Puriņš