ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas novada pašvaldība pagarina ēku numuru zīmju nomaiņas termiņu

zz.lv

2017. gada 17. februāris 18:29

399
Jelgavas novada pašvaldība pagarina ēku numuru zīmju nomaiņas termiņu

Apvienotajā komiteju sēdē Jelgavas novada domes deputāti izskatījuši un uz domes sēdi virza lēmumprojektu par grozījumiem pašvaldības 2012. gada 20. decembra saistošajos noteikumos Nr. 17, kas nosaka kārtību, kā noformējamas un izvietojamas nekustamo īpašumu, dažādu māju un ēku, ielu un tūrisma objektu nosaukumu vai numurzīmju norādes. Jaunie grozījumi paredz ēku numuru zīmju nomaiņas līdzšinējo termiņu, kas bija noteikts līdz 2018. gada nogalei, pagarināt par vēl diviem gadiem – līdz 2020. gadam, informē novada pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

Jelgavas novada pašvaldībā atbilstoši saistošie noteikumi tika pieņemti jau pirms pieciem gadiem. Tie nosaka gan kārtību, kā Jelgavas novada teritorijā noformējamas norādzīmes, gan to, kā tās izvietojamas un kad jābūt ieviestām. «Veiktie grozījumi paredz ēku numurzīmju nomaiņas termiņu pagarināt līdz 2020. gadam, jo patlaban norādzīmju nomaiņa novadā uz priekšu virzās salīdzinoši gausi – gan tādēļ, ka kopš saistošo noteikumu apstiprināšanas novada teritorijā vēl joprojām turpinās adrešu nomaiņas process, kas ikvienam īpašumam paredz piešķirt adresi, gan tādēļ, ka virkne iedzīvotāju dažādu iemeslu dēļ tā arī nav bijuši ieinteresēti vecās numurzīmes nomainīt pret jaunām – saistošajiem noteikumiem atbilstošām. Protams, jāatzīmē, ka ielu un ceļu norādzīmju izgatavošana un uzstādīšana, par ko visos trīspadsmit pagastos ir atbildīga pašvaldība, saistās ar būtiskiem finanšu līdzekļu ieguldījumiem, kas plānojami ilgtermiņā,» informē D.Kaņepone.

«Adresācijas noteikumi paredz, ka visā valstī jābūt vienotai adrešu sistēmai un visiem objektiem jāpiešķir adreses, jo vienoto adrešu datu bāzi izmanto valsts operatīvie dienesti, no kuriem ir atkarīga cilvēku drošība, veselība, dzīvība. Adrešu piešķiršanas process novada teritorijā joprojām turpinās, lai gan vairumā pagastu process jau ir pabeigts. Šis jautājums vēl ir aktuāls dārzkopības sabiedrībās Svētes, Glūdas un Līvbērzes pagastā,» stāsta Jelgavas novada pašvaldības Īpašuma pārvaldes vadītāja Daiga Branta.

«Vienotu standartu ieviešana ēku numuru vai nosaukumu norāžu un daudzdzīvokļu māju, kā arī citu nekustamo īpašumu numurzīmēm viennozīmīgi prasa lielus finansiālos ieguldījumus, tādēļ ik gadu, plānojot pašvaldības budžetu, paredzam līdzekļus tieši šim mērķim. Šobrīd par pašvaldības budžeta līdzekļiem jaunā standarta norādes ir izvietotas pie visām pašvaldības ēkām un iestādēm, tāpat izvietotas norādes pie tūrisma un uzņēmējdarbības objektiem uz ceļiem, kā arī pilnībā nomainītas visas pašvaldības ielu norādes Platones pagastā,» skaidro Jelgavas novada pašvaldības Attīstības nodaļas vadītāja Līga Lonerte.


Foto: Jelgavas novada pašvaldība