ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas novadā uzstādīs āra trenažierus

zz.lv

2017. gada 31. janvāris 13:57

1174
 Jelgavas novadā uzstādīs āra trenažierus

Lauku atbalsta dienests apstiprinājis Jelgavas novada pašvaldības projektu pieteikumu, kas paredz novadā labiekārtot aktīvās atpūtas zonas, uzstādot kopumā 29 brīvdabas āra trenažierus piecos novada pagastos. Projektu īstenošana nodrošinās novada iedzīvotājiem veselīgu brīvā laika pavadīšanas iespēju pieejamību un piemērotus apstākļus aktīvai atpūtai ārpus telpām, informē pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

Ieguldot pašvaldības budžeta finanses 3235 eiro apmērā un piesaistot ELFLA projekta līdzekļus 29 123 eiro apmērā, šogad 29 brīvdabas āra trenažierus uzstādīs Kalnciema, Lielplatones, Sesavas, Jaunsvirlaukas un Līvbērzes pagastā.

Trīs trenažieri tiks uzstādīti Lielplatones pagastā pie Dienas centra «Birztaliņas», pa pieciem trenažieriem Jaunsvirlaukas pagasta Staļģenē un Kalnciema pagasta Kalnciemkrastā un trīs trenažieri Sesavas pagasta Bērvircavas parkā. Aktīvās atpūtas zonas labiekārtošana un brīvdabas āra trenažieru uzstādīšana paredzēta arī Līvbērzes pagastā, kopā nodrošinot 13 dažādus trenažierus trīs pagasta vietās – Līvbērzes ciemā laukumā pie skolas un pie doktorāta un Vārpas ciemā pie Dienas centra «Vārpa».

Uzstādīto aprīkojumu varēs izmantot ikviens iedzīvotājs savas fiziskās formas uzlabošanai. Trenažierus plānots piemērot dažādām vecuma grupām – ne tikai bērniem un jauniešiem, bet arī pieaugušajiem. Iecerēts uzstādīt dažādus trenažierus, lai tie varētu nodarbināt pēc iespējas dažādākas muskuļu grupas, piemēram, kombinēto brīvdabas trenažieri roku un krūšu muskulatūrai, kombinēto trenažieri gurniem un velotrenažieri.

«Gatavojot projektu pieteikumu, radās pārliecība, ka iedzīvotājiem uzlabojumi būs noderīgi un tiks pozitīvi novērtēti, tāpēc arī turpinām iesākto,» stāsta sociālo, jaunatnes un nodarbinātības lietu projektu vadītāja Inese Skromane, atsaucoties jau uz iepriekš veiktajiem infrastruktūras uzlabošanas darbiem, piemēram, Valgundes pagastā, kur Kalnciema vidusskolas skolēniem tika uzstādīti vairāki āra trenažieri, kas tiek izmantoti ne tikai sporta stundās, bet arī starpbrīžos. «Šoreiz, rakstot projektu pieteikumus, sapratām, ka aktīvās atpūtas zonas jātuvina iedzīvotāju mājvietām, lai ar sportiskām aktivitātēm nodarbotos ne vien bērni, bet arī viņu vecāki un vecvecāki. Tās ir vietas, kas ir cilvēku apmeklētas.»

Projektu pieteikumi pērnā gada septembrī tika iesniegti lauku partnerības «Lielupe» izsludinātajā atklātajā projektu konkursā Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmā «Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju». Abu projektu īstenošanas laiks ir viens gads no projektu apstiprināšanas. Tas nozīmē, ka jau šomēnes tiks izsludināti iepirkumi par trenažieru iegādi un uzstādīšanu līdz 2017. gada beigām.

Projekts «Aktīvās atpūtas zonas labiekārtošana un brīvdabas āra trenažieru uzstādīšana Jelgavas novada Līvbērzes pagastā» un projekts «Brīvdabas āra trenažieru uzstādīšana Jelgavas novada Kalnciema, Lielplatones, Sesavas un Jaunsvirlaukas pagastos» tika sagatavoti pēc Lauku partnerības «Lielupe» izstrādātas sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģijas Jelgavas un Ozolnieku novadiem 2014.–2020. gadam noteiktajām lauku teritoriju attīstības prioritātēm, pasākumiem, kā arī iedzīvotāju foruma aptaujas rezultātiem par kopienu attīstību un uzlabošanu un Jelgavas novada attīstības programmas 2017.–2023. gadam izvirzītajiem mērķiem par vietējo iedzīvotāju līdzdalību vietējās dzīves kvalitātes uzlabošanā.


Foto: Jelgavas novada pašvaldība