ZZ.lv ARHĪVS

Mūsu mājā dejo tā

Uldis Veilands

2017. gada 12. janvāris 11:22

830
Mūsu mājā dejo tā

Koncertā, kas pilsētas kultūras namā notiks šodien, 12. janvārī, pulksten 17, piedalīsies Jelgavas bērnu un jauniešu deju kolektīvi: pilsētas pašvaldības iestādes «Kultūra» ansambļi «Vēja zirdziņš» un «Ieviņa», bērnu un jauniešu centra «Junda» kolektīvi «Jundēns» un «Jundari», Spīdolas ģimnāzijas deju kolektīvs, Jelgavas 4. sākumskolas «Gliemezītis», 5. vidusskolas «Ija» un 6. vidusskolas deju kolektīvs «Varavīksne».

«Nu jau ne pirmo reizi man tiek vaicāts, kurš koncerts «Mūsu mājā dejo tā» pēc kārtas būs šogad,» prāto ikgadējā pasākuma mākslinieciskā vadītāja un Jelgavas skolēnu deju kolektīvu virsvadītāja Alda Skrastiņa. «Un ticiet vai nē, es uz šo jautājumu nespēju sniegt precīzu atbildi, manuprāt, nu jau varētu būt tuvu vai pat pāri divdesmitajai gadskārtai.»

Tomēr gads no gada atšķiras: 2017. gada koncerta galvenā īpatnība varētu būt programma, kas, tā kā nākamie Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki notiks tikai 2020. gadā, bet Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki (kuros arī piedalās labākie skolu deju ansambļi) – 2018. gadā, šoreiz nav iegrožota ar stingriem obligātā repertuāra rāmjiem. Kolektīviem dota iespēja dejot tieši tiem aktuālās dejas un vairāk parādīt savu jaunradi.

Tā bērnu un jauniešu centra «Junda» kolektīvi nolēmuši rādīt fragmentus no pagājušajā gadā iestudētā uzveduma pēc Rūdolfa Blaumaņa pasakas «Velniņi» motīviem, bet 6. vidusskolas deju kolektīvs «Varavīksne», Latvijas simtgadei tuvojoties, mēģina rast atbildi uz jautājumu «Kas ir mana Latvija». Savukārt pašas A.Skrastiņas vadītais «Vēja zirdziņš», kur «aug meitas kā liepas, puiši kā ozoli», prot gan iejusties «Lauku peles pelēkās» ādā, gan uzdejot «Vircavas anglēzi», kas, tāpat kā vairākas citas Gunas Trukšānes radītās dejas, izvirzītas Jaunrades deju konkursa Latvijas mēroga finālam.