ZZ.lv ARHĪVS

Varoņcīņu piemiņas simtgade vēsturisko kauju vietās (FOTO)

Uldis Veilands

2017. gada 8. janvāris 09:26

49435
Varoņcīņu piemiņas simtgade vēsturisko kauju vietās (FOTO)

Divas dienas klausījušies speciālistu ziņojumus konferencēs Jelgavā un Rīgā, 7. janvārī interesenti pulcējās Jelgavas novada Mangaļos, kur Ziemasssvētku kauju muzejā sākās galvenie leģendāro cīņu simtgadei veltītie pasākumi.

Vēl pirms oficiālajiem piemiņas pasākumiem kauju vietu apkārtnē valdīja sacensību gars – rogaininga (orientēšanās komandu sacensību) distances veda gar vēsturiskajām vietām, kur pirms 100 gadiem notika Pirmā pasaules kara kaujas, savukārt Valgundes pagasta IKSC «Avoti» 7.–12. klašu skolēnu erudītu konkursā tika noskaidrots labākais latviešu strēlnieku vēstures zinātājs. Šī Jelgavas novada pašvaldības aizsāktā tradīcija tiek turpināta apaļu gadskārtu reizēs – iepriekš to organizēja, kad Ziemassvētku kauju atceres pasākumam bija 95. gadadiena. Šogad par godu 100. gadskārtai erudītu konkursā pulcējās ne tikai Jelgavas novada skolēni, bet jaunieši no visas Latvijas.

Oficiālā piemiņas pasākumu programma sākās Jelgavas pilsētā ar Ziemassvētku kauju simtgades atceres dievkalpojumu Sv.Annas baznīcā, kurā kalpoja draudzes mācītājs Kaspars Kovaļovs, bet muzicēja Evija Lagzdiņa (soprāns), Jānis Kurševs (tenors), Māra Ansonska (ērģeles), kā arī Jelgavas un Ozolnieku novadu jauktais koris «Svīri» (diriģents Farhads Stade), LLU vīru koris «Ozols» un Jelgavas PPI «Kultūra» kamerkoris «Tik un tā» (diriģents Guntis Galiņš).

Gandrīz vienlaikus ar dievkalpojumu Jelgavā notika kritušo strēlnieku piemiņas brīdis Babītes novada Antiņu kapsētā, bet uz turpmākajiem pasākumiem kauju vietās interesentus no Jelgavas Sv.Annas baznīcas nogādāja bezmaksas autobuss (vakarā arī atpakaļ).

Ziemassvētku kauju muzejā Mangaļos jau līdz šim bija skatāmi daļēji atjaunotie vācu nocietinājumi, bet, lai apmeklētāji vēl labāk izprastu latviešu strēlnieku grūtības, muzejā (vadītājs Dagnis Dedumietis) atjaunots arī betona aizsargbūves paraugs, kura atklāšana notika šajā dienā.

Droši vien vislielāko interesi, īpaši jauniešos, izraisīja Pirmā pasaules kara kaujas rekonstrukcija, kurā bez citiem entuziastiem piedalījās arī Zemessardzes studentu bataljona karavīri, ietērpti tā laika formas tērpos.

Pēc kaujas inscenējuma svinīgo solījumu deva topošie jaunsargi, bet jau satumstot – četros pēcpusdienā – sākās lāpu gājiens 7 kilometru garumā no Mangaļiem līdz Ložmetējkalnam

Ložmetējkalnā piemiņas pasākums turpinājās ar svinīgu atceres koncertu un atmiņu ugunskuriem. Svētku kulminācijas pasākumā piedalījās Valsts prezidents Raimonds Vējonis, LR aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Ziemassvētku kauju simtgades atceres pasākumus organizēja Jelgavas novada pašvaldība sadarbībā ar Babītes novada pašvaldību, Jelgavas pilsētas domi, Latvijas kara muzeju un tā nodaļu – Ziemassvētku kauju muzeju, kā arī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.


FOTO: Raitis Puriņš