ZZ.lv ARHĪVS

Tiesa noraida iedzīvotāju prasību akumulatoru pārstrādes rūpnīcas lietā

zz.lv

2016. gada 29. decembris 13:32

1636
Tiesa noraida iedzīvotāju prasību akumulatoru pārstrādes rūpnīcas lietā

Jelgavas novada pašvaldība saņēmusi Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, kas noraida Kalnciema pagasta iedzīvotāju iniciatīvu atsaukt Jelgavas novada domes lēmumu akumulatoru pārstrādes rūpnīcas lietā, informē pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone. Teju visos apelācijas sūdzībā norādītajos iebildumos ietvertos argumentus apgabaltiesa ir konstatējusi kā nepamatotus, atstājot spēkā jau pirmās instances – Administratīvās rajona tiesas – spriedumu. Lietas izvērtējumā argumentēti pamatota gan secīga Jelgavas novada domes atbildīga rīcība uzņēmējdarbības atļaujai, gan uzņēmuma SIA «EcoLead» atbilstoši piemērotie risku izvērtēšanas un novēršanas soļi projekta izstrādē un saskaņošanā ar uzraugošajām institūcijām.

Nepiekrītot Jelgavas novada domes lēmumam, kas apstiprināja atļauju akumulatoru pārstrādes uzsākšanai Kalnciema pagasta rūpnieciskajā zonā, un Administratīvās rajona tiesas spriedumam, Kalnciema pagasta iedzīvotāju iniciatīvas grupa sadarbībā ar Vides aizsardzības klubu iesniedza apelācijas sūdzību Administratīvajā apgabaltiesā, rosinot domes lēmuma atcelšanu. Pārmetot pašvaldībai gan nepietiekamu iedzīvotāju iesaisti sabiedriskajās apspriešanās, gan raidot uzņēmumam jau priekšlaicīgus pārmetumus par iespējamu nolaidību uzņēmuma darbībā nākotnē, iedzīvotāju iniciatīvas grupa rakstiski paudusi, ka tiek pārkāptas iedzīvotāju tiesības uz mājokļa neaizskaramību un tiesības uz īpašumu, un tiesības dzīvot labvēlīgā vidē.

Jau pirmās instances tiesa tika secinājusi, ka sabiedrības informēšanas pienākums par sākotnējo sabiedrisko apspriešanu ticis izpildīts atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Tāpat norādīts, ka neakceptēt paredzēto uzņēmuma darbību varētu tad, ja iedzīvotāju viedoklis būtu balstīts uz zinātniskiem vai juridiskiem apsvērumiem.

Veselības inspekcijas ieskatā, konkrētajā gadījumā nav pamata bažām par ražotnes negatīvo ietekmi uz apkārtējo vidi, ja tiek ievērotas tehnoloģijas, kā arī veikti nepieciešamie piesardzības pasākumi atbilstoši projektam. Tostarp arī pirmās instances tiesa norādījusi, ka līdz šim nav gūts apstiprinājums, ka 99 procenti Kalnciema iedzīvotāju būtu pret rūpnīcas būvniecību, jo Kalnciema teritorijā ir ap 1950 iedzīvotāju, savukārt iesniegumu par iecerētā projekta neatbalstīšanu parakstījuši 758, no kuriem 91 nav Kalnciema vai Jelgavas novada iedzīvotājs, nav pilngadīgi, ir miruši vai savu parakstu ir publiski atsaukuši. Izvērtējot visus argumentus un iebildumus no iedzīvotāju puses, secināts, ka iebildumi ir «vien subjektīvā nepatikā balstīti pamatojumi».

Normatīvu ievērošana ir beznosacījuma prasība paredzētajai darbībai, bez kuras darbība nav pieļaujama. Tiesa norāda, ka rūpnīcas izveidei izvēlēto nekustamo īpašumu SIA «EcoLead» iegādājusies. Attiecīgi nav samērīgi ierobežot uzņēmuma īpašuma tiesības iepretim objektīvi nepamatotam iedzīvotāju iebildumam. Turklāt akumulatoru pārstrādi plānots uzsākt nevis no jauna celtā rūpnīcā, bet gan renovējot esošu rūpnīcas kompleksu, līdz ar to sakārtojot teritoriju un ļaujot sakārtotā infrastruktūrā attīstīties citiem uzņēmējdarbības virzieniem.

Spriedumu var pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā mēneša laikā.


Publicitātes foto