ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas novada pašvaldībai neizsniedz valsts kredītu Lielvircavas kultūras nama puses iegādei

LETA

2016. gada 3. decembris 20:44

760
Jelgavas novada pašvaldībai neizsniedz valsts kredītu Lielvircavas kultūras nama puses iegādei

Jelgavas novada pašvaldībai netiks piešķirts 284 575 eiro Valsts kases kredīts Lielvircavas kultūras nama puses iegādei, jo prasītā summa 2,5 reizes pārsniedz tirgus novērtējumu, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Pašvaldību finansiālās darbības uzraudzības un analīzes nodaļas vadītāja un Pašvaldību aizņēmumu kontroles padomes priekšsēdētāja vietniece Baiba Tisenkopfa.

Lēmums par aizņēmumu pieņemts kā atbilde pašvaldības īrētā Lielvircavas kultūras nama īpašniecei SIA «Lielvircava Agro» un tā pārstāvim Uldim Antīpinam, kas domē vērsies ar iesniegumu, aicinot pašvaldību izlemt iegādāties īpašumu, vai arī, tuvojoties nākamā gada pavasarim, īres tiesības tiek zaudētas un kultūras darbiniekiem, deju kolektīviem jāmeklē cita mājvieta, aģentūru LETA informēja Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

«Pašvaldība ir vērtējusi kultūras nama noslodzi, deju kolektīvu un kultūras pasākumu intensitāti, dažādas alternatīvas iespējas kolektīvu darba nodrošinājumam citur pagastā. Debatēts arī par citas pašvaldības ēkas piemērošanu kultūras nama vajadzībām. Taču jāņem vērā arī pašu pagasta iedzīvotāju intereses – viņi ne vienreiz vien pašvaldību uzstājīgi aicinājuši risināt jautājumu par nama iegādi un telpu nodrošinājumu tieši Lielvircavas kultūras nama telpās. Sarunu rezultātā ar kultūras nama īpašnieku panākta vienošanās, ka pašlaik pašvaldība varētu iegādāties pusi no īpašuma, pirmā stāva telpas aptuveni 594 kvadrātmetru platībā, visam īpašumam saglabājoties tam pašam cenas piedāvājumam kā 2014. gadā – 569 148 eiro,» informēja D.Kaņepone, atgādinot, ka dome par īpašuma iegādi lēmusi jau 2014. gadā. Taču arī toreiz aizņēmums netika izsniegts.

Pašvaldība norāda – tās pieredze, realizējot projektus un veicot būvniecību, liek secināt, ka līdzvērtīgas platības jauna būve izmaksātu krietni dārgāk nekā patlaban uzņēmēja nosauktā cena. «Līdz ar to no visām iespējamām alternatīvām pašvaldības ieskatā joprojām izdevīgākā ir esošās ēkas iegāde no uzņēmēja. Savukārt cenu, ko nosaucis uzņēmējs, pašvaldība būtiski ietekmēt nevar,» uzsver D.Kaņepone.

Atsaucoties uz saņemto Finanšu ministrijas Pašvaldības aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes lēmumu, pašvaldība secinājusi, ka konceptuāli pirkums nav aizliegts un, vēlreiz iesniedzot ekonomisko pamatojumu pirkuma izvērtējumam, sarunas par aizņēmumu varētu turpināt. «Tajā pašā laikā ir skaidrs, ka konceptuāla atbalsta daļējai ēkas iegādei nav. Savukārt, ja pašvaldība pirktu visu kultūras namu, tiktu pārsniegts aizņēmuma limits,» informēja pašvaldības pārstāve.

Taču B.Tisenkopfa uzsver, ka pašvaldībām ir aizliegts iegādāties īpašumu, kura cena acīmredzami pārsniedz tirgus novērtējumu. «Jādomā arī par to, cik izmaksās investīcija ēkā,» skaidroja speciāliste.

Viņa informēja, ka 2014. gadā, kad dome jau lēmusi par īpašuma iegādi, arī Valsts kontrole norādīja uz līdzekļu izšķērdēšanu. Ja arī tagad pašvaldība neņems vērā valsts iestāžu ieteikumus, tās varētu vērsties tiesībsargājošajās instancēs.

«Faktiski te izpaužas valstisks absurds – ja pašvaldība cels jaunu kultūras namu, tad aizņēmumu miljona eiro vērtībā varētu saņemt, taču, lai iegādātu jau gatavu ēku par pārsimts tūkstošiem, pirkums ir mantas izšķērdēšana. Pašlaik Jelgavas novada pašvaldība var tikai atvainoties Platones pagasta iedzīvotājiem un kultūras darbiniekiem. Esam meklējuši dažādas iespējas, bet pašlaik redzam, ka iesim to ceļu, ko valsts birokrātiski sagaida – uzsāksim jauna kultūras nama būves projektēšanu. Tagad ir skaidrs, ka jau no nākamā gada sākuma pašvaldībai ir īres uzteikums telpu izmantošanai Lielvircavas kultūras namā. Tas nozīmē, ka desmit Platones kolektīviem paredzama braukāšana uz cita pagasta kultūras namu – savā ziņā kultūras dzīves aktivitātēm tas būs grūts laiks. Budžeta plānošanas kontekstā tas jau tuvākajos mēnešos parādīs, cik tiek iztērēts un cik zaudēts, kad mēs mākslīgi gribam panākt ekonomiskumu,» Finanšu ministrijas lēmumu komentē Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS).

Pagaidām vēl nav izstrādāts praktisks plāns nedz kolektīvu darba organizācijai, ne tālākajiem plāniem. «Ņemot vērā Platones pagasta kultūras darbinieku neziņu un sašutumu, vispirms nepieciešams tikties ar kultūras darbiniekiem, lai mēģinātu rast konstruktīvāko risinājumu esošajā situācijā,» norādīja domes vadītājs.

Aģentūras LETA arhīvs liecina – iepriekš Valsts kontrole paudusi, ka Jelgavas novada dome nav darījusi visu nepieciešamo, lai kultūras namu iegādātos par adekvātu cenu.

«Pirms īpašuma iegādes pašvaldībai ir jāpasūta šī īpašuma novērtējums, jo pretējā gadījumā tā var pārkāpt Izšķērdēšanas novēršanas likumā noteikto – publiskajām personām ir aizliegts iegādāties mantu par acīmredzami paaugstinātu cenu,» norādīja Valsts kontroliere Elita Krūmiņa.


Foto: no arhīva