ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas novada Mūzikas un mākslas skolā printēs trīs dimensijās

zz.lv

2016. gada 29. novembris 19:17

532
Jelgavas novada Mūzikas un mākslas skolā printēs trīs dimensijās

Lai skolas audzēkņiem nodrošinātu mūsdienīgu un kvalitatīvu mācību procesu vizuāli plastiskās mākslas nodarbībās, Jelgavas novada pašvaldība Mūzikas un mākslai skolai iegādājusies trīs dimensiju printeri, informē Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

Jelgavas novada Mūzikas un mākslas skolas direktore Dace Laure stāsta – ierīce iegādāta, lai jauniešos radītu interesi par trīsdimensiju attēliem. Printeris radīs saikni starp datoru, kurā objekts ir skatāms vizuāli, un izprintēto objektu, kas ir padarītā rezultāts.

«Pirkums ir veikts ar skatu nākotnē, jo industrija spēcīgi attīstās un arvien vairāk lietu, sākot no priekšmetiem mājas vajadzībām un beidzot ar sirds transplantiem, tiek printēti ar 3D printeriem. Mums kā izglītības iestādei, kurā tiek apgūtas arī mākslas nodarbības, ir ļoti svarīgi, lai varam jauniešiem radīt vismaz nojausmu par to, kas tas 3D printeris tāds vispār ir un ko ar to var paveikt. Šādus printerus lieto jau vairākās Latvijas skolās gan robotikas pulciņos, gan informātikā, gan mājturībā un citos pulciņos un mācību priekšmetos, lai attīstītu telpisko domāšanu,» skaidro D.Laure.

Pašreiz jaunā ierīce tiks izmantota vizuāli plastiskās mākslas programmā, kurā jaunieši no 3D printera iegūtos objektus varēs mākslinieciski apstrādāt. Bet jau no nākamā gada skolā plānots uzsākt mācību priekšmeta «Datorgrafika» apguvi izglītības programmā «Vizuāli plastiskā māksla».

Jauniegūtā ierīce būs lielisks palīgs topošajiem datorgrafiķiem. 3D printeris ļauj printēt ne tikai iestatītas lietas un figūras, bet pieļauj opciju arī pašam veidot dažādus objektus. 3D printēšana ir starpdisciplinārs pasākums, jo 3D objektu iegūšana sākas ar skici, rasējumu, darbu ar programmatūru un beidzas ar 3D printēšanu, objekta pulēšanu, lakošanu, krāsošanu un skrūvēšanu. Ierīce ir spējīga izprintēt praktiski jebkuru objektu, kas tiek uzprojektēts datorā. Iespējas, kā savu fantāziju realizēt, esot neierobežotas. «Esam jau izprintējuši sniegpārsliņas, bumbas, svilpi un gredzenus. Printeris ir pārvietojams, mēs to varēsim izmantot arī Mūzikas un mākslas skolas mācību punktos, piemēram, Zaļeniekos, kur mācās restauratoru palīgi,» stāsta D.Laure.

Printeris izmaksājis 3000 eiro, tas iegādāts, izmantojot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas piešķirtās mērķdotācijas. Pirkums iegādāts no Latvijas uzņēmuma SIA «Mass Portal».

Šajā gadā VARAM mērķdotācijas kopā piešķirtas piecām Jelgavas novada pašvaldības aktivitātēm. Līdzās 3D printerim Mūzikas un mākslas skolai par 3000 eiro iegādāti arī vairāki mūzikas instrumenti. Biedrībai «Jelgavas novada seniori» piešķirti 1500 eiro projektam «Latviešu kulinārā mantojuma realizēšana». Valgundē, ieguldot 3000 eiro, ārsta mājā «Tīreļos» izveidota muzejistaba par Kalnciema vēsturisko pagastu, bet par 1000 eiro novada Jaunsargu kustībai iegādāts inventārs orientēšanās apmācībai.



Foto: Jelgavas novada pašvaldība