ZZ.lv ARHĪVS

Ar profesionālo stipendiju Jelgavas novads piesaista trīs darbiniekus

zz.lv

2016. gada 28. novembris 08:57

754
Ar profesionālo stipendiju Jelgavas novads piesaista trīs darbiniekus

Šopavasar ieviešot pašvaldības stipendiju nepieciešamo speciālistu studentiem, Jelgavas novadam izdevies piesaistīt divus topošos ģimenes ārstus un vienu sociālo darbinieku, kuri pēc studijām trīs gadus strādās Jelgavas novadā, informē novada pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

Tiecoties nodrošināt gan pretimnākošu attieksmi tiem studentiem, kam ir grūtības ar studiju maksas nodrošinājumu, gan cenšoties savā administratīvajā teritorijā garantēt to speciālistu piesaisti, kuru trūkst ne tikai Jelgavas novadā, bet arī citviet Latvijā, Jelgavas novada pašvaldība šogad iedibinājusi Profesionālās stipendijas.

Konkursā uz profesionālo stipendiju ārstniecības studijās šogad tika saņemti divi pieteikumi, savukārt uz sociālā darbinieka stipendiju pieteicās viens kandidāts. Komisija pēc iesniegto dokumentu izvērtēšanas uzklausīja visus trīs pretendentus, kuri izrādīja gatavību stipendijas saņemšanas gadījumā strādāt Jelgavas novada administratīvajā teritorijā. Debatēs komisija un pieaicinātie eksperti secināja, ka studentes vienlīdz labi atbilst nolikuma prasībām un visām ir teicamas sekmes.

Komiteju sēdē atbalstītais un uz domes sēdi 30. novembrī virzītais lēmumprojekts paredz, ka kategorijā «Ģimenes ārsts» profesionālās stipendijas tiek piešķirtas Gunai Bērziņai un Santai Krieviņai. Abas pretendentes ir otrā rezidentūras gada studentes – viena mācās Rīgas Stradiņa universitātē, otra Latvijas Universitātē. Stipendijas apmērs noteikts ar mērķi segt mācību maksu, nepārsniedzot minimālās mēnešalgas apmēru: 2016. gadā – 370 eiro mēnesī, 2017. gadā – 380 eiro mēnesī. Savukārt kategorijā «Sociālais darbinieks» stipendija ar šā gada oktobra domes sēdes lēmumu tiek piešķirta Alisei Bauzei, kas profesionālo augstākās izglītības programmu apgūst Liepājas Universitātē. Noteiktā stipendija ir gada studiju maksas apmērā – 117 eiro mēnesī.

«Veselības aprūpes speciālistu trūkums jo sevišķi aktuāls ir reģionos, kur piesaistīt jaunus un kvalificētus speciālistus ir ļoti grūti. Lielākā daļa jauno speciālistu savu karjeru izvēlas veidot galvaspilsētā vai arī ārpus Latvijas. Tādēļ pakāpeniski un secīgi ir nepieciešama speciālistu piesaiste ar garantiju, ka konkrētajos pagastos ģimenes ārsta nodrošinājums būs. Arī sociālajā jomā ir aktuāli piesaistīt profesionālus sociālā darba speciālistus, lai nodrošinātu kvalitatīvu sociālo darbu Jelgavas novadā. Profesionālās stipendijas ieviešana ir labs instruments, kā sasniegt rezultātu. Citās pašvaldībās ir kolēģi, kas šādas stipendijas maksā jau vairāku gadu garumā. Viņu piemērs rāda, ka tas strādā,» stāsta Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune.

Starp apstiprinātajiem stipendiātiem un pašvaldību tiks noslēgts līgums par stipendijas piešķiršanu, kas iekļaus gan saistības attiecībā uz studijām, gan darba periodu pēc mācībām.

«Jelgavas novada pašvaldība slēdz līgumu ar izvēlētajām pretendentēm, paredzot, ka pēc mācību pabeigšanas jaunais speciālists vismaz trīs gadus strādās savā specialitātē Jelgavas novadā. Līgumā ir arī minētas nianses, ja gadījumā otra puse studiju laikā izvēlas lauzt līgumu. Tad studentam jārēķinās ar naudas atmaksāšanu. Pēc nostrādātajiem trīs gadiem jaunais speciālists var pats izlemt, vai iesākto darbu turpināt Jelgavas novadā vai tomēr izvēlēties ko citu. Citu pašvaldību pieredze rāda, ka stipendiju piešķiršana attiecīgo jomu speciālistiem pozitīvi ietekmē ne tikai attiecīgo reģionu, bet arī pašiem stipendiātiem sniedz iespēju būt drošiem par savu nākotni un plānot savu karjeru vairākus gadus uz priekšu,» skaidro Jelgavas novada Labklājības pārvaldes vadītāja Ilze Brakmane.

Turpmāk Jelgavas novada pašvaldība paredz katru gadu izsludināt atklātu konkursu uz noteiktām profesionālās stipendijas vietām, kas ļaus ilgtermiņā nodrošināt darba vietas vairākiem speciālistiem un novada iedzīvotājiem saņemt nepieciešamos pakalpojumus.



Foto: no arhīva