ZZ.lv ARHĪVS

Aicina uz semināru par skolēnu mācību uzņēmumu veidošanu un attīstīšanu

zz.lv

2016. gada 22. novembris 14:39

229
Aicina uz semināru par skolēnu mācību uzņēmumu veidošanu un attīstīšanu

Praktiskā biznesa izglītības biedrība «Junior Achievement Latvija» Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) īstenotajā projektā «Inovāciju motivācijas programma» aicina skolēnus un pedagogus pieteikties semināram «Skolēnu mācību uzņēmumu darbnīca 2016», kas notiks šī gada 29. novembrī Jelgavā. Seminārā varēs uzzināt par skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) veidošanas un attīstīšanas iespējām, iepazīties ar jau strādājošu SMU veiksmes stāstiem un uzklausīt uzņēmējdarbības ekspertu pieredzi.

«Pagājušajā gadā SMU programmā tika nodibināti jau 872 skolēnu mācību uzņēmumi, kas nav slikts rādītājs, tomēr joprojām 75 procentos skolu praktiskā uzņēmējdarbības izglītība nav pieejama. Rezultāti rāda, ka piektā daļa jauniešu, kas absolvē SMU programmu, kļūst par uzņēmējiem. Arī pārējie aptaujātie ir apmierināti ar karjeras iespējām, jo programma ir veicinājusi uzņēmējspēju kompetences, kas sekmējušas šo jauniešu konkurētspēju un veiksmīgu iekļaušanos darba tirgū. Tāpēc aicinu nākt uz semināriem gan skolēnus, gan skolotājus, lai pārliecinātos, ka praktiskās uzņēmējdarbības izglītības apgūšana skolā nemaz nav tik sarežģīta, bet drīzāk aizraujoša un uzņēmību sekmējoša,» skaidro «Junior Achievement Latvija» vadītājs Jānis Krievāns.

Ikgadējais «Junior Achievement Latvija» ievadsemināru cikls darbojas pēc «mācies darot» principa – semināra dalībnieki varēs ne tikai uzzināt par «Junior Achievement Latvija» programmu jaunumiem, bet arī paši apgūt dažādas ar uzņēmējdarbību un radošo domāšanu saistītas prasmes radošajā RTU Rīgas Biznesa skolas darbnīcā.

Seminārā dalībniekus ar saviem veiksmes stāstiem iedvesmos arī pieredzējuši uzņēmēji, SMU dalībnieki atklās savu pieredzi un ieguvumus no programmas, un «Junior Achievement Latvija» pārstāvji pastāstīs par iespēju uzsākt uzņēmējdarbību jau skolas laikā. Īpašā viešņa uzņēmēja Ieva Kalve pastāstīs, kas ir viedā ekonomika un kā tā var palīdzēt veidot inovatīvus un tehnoloģiskus SMU. Tāpat skolēnu mācību uzņēmumi varēs saņemt individuālas konsultācijas par sava uzņēmuma darbību un attīstību.

Ar secinājumiem, ieviešot SMU mācību metodi savā skolā, dalās Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas direktores vietniece izglītības jomā Dzintra Aploka: «Jau vairāk nekā desmit gadu Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā strādājot ar skolēnu mācību uzņēmumiem, esmu pārliecinājusies, ka tā ir efektīvākā uzņēmējdarbības izglītības forma, jo tā attīsta radošo domāšanu, prasmi plānot, prasmi prezentēt, argumentēt savu viedokli, risināt problēmas un drosmi riskēt, tā ļauj skolēnam veidot komandu un darboties ilgtermiņā. Kā atzīst programmas absolventi, SMU ir pozitīvi ietekmējis viņu karjeras izvēli, mācījis strādāt komandā, attīstījis komunikācijas prasmes.»

Reģionālo ievadsemināru laikā «Junior Achievement Latvija» aicināto novada domes pārstāvju un reģionu uzņēmēju sarunas ar jauniešiem par praktiskās uzņēmējdarbības nozīmi reģionu attīstībā būs reāls aicinājums veidot uzņēmumus savā novadā.

Arī LIAA ieskatā ir ļoti svarīgi mācīt praktiskas biznesa iemaņas jauniešiem, jo jau pēc dažiem gadiem viņi būs darba tirgū un, cerams, veidos savus uzņēmumus. LIAA atbalsta jauniešu pirmos soļus uzņēmējdarbībā, izprotot, cik svarīga ir uzņēmējdarbības uzsākšana reģionos, lai veicinātu līdzsvarotu Latvijas ekonomisko izaugsmi.

«Skolēnu mācību uzņēmumu darbnīcas 2016» mērķis ir sekmēt inovatīvas uzņēmējdarbības, kam piemīt izaugsmes potenciāls, attīstību Latvijā, kā arī informēt skolotājus un jauniešus par praktisku uzņēmējdarbības apguves iespēju skolas laikā, iesaistoties «Junior Achievement Latvija» Skolēnu mācību uzņēmumu programmā un dibinot skolēnu mācību uzņēmumus. SMU programmā skolēni mācību nolūkos ražo un pārdod preces vai pakalpojumus, pilnveido saziņas un sadarbības prasmes, attīsta radošumu, finanšu prasmes un uzņēmējspējas. Tāpat seminārā tiks aktualizēta uzņēmējspēju nozīme mūsdienu darba tirgū.

«Skolēnu mācību uzņēmumu darbnīca 2016» ir vienas dienas seminārs, kas viesojas vairākās Latvijas pilsētās. Pirmais seminārs norisināsies 22. novembrī Ventspilī, 24. novembrī tas notiks Ogrē, 29. novembrī Jelgavā, bet 30. novembrī cikls noslēgsies Madonā un Rēzeknē.

Pasākums tiek īstenots LIAA projektā, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un ES.

Pieteikšanās anketa un semināra programma, kā arī turpmāka informācija par plānotajiem pasākumiem atrodama «Junior Achievement Latvija» mājas lapā www.jal.lv.


Foto: Raitis Puriņš