ZZ.lv ARHĪVS

Ar zinātniskiem lasījumiem šodien Dobelē pieminēs Augustu Bīlenšteinu

Ar zinātniskiem lasījumiem šodien Dobelē pieminēs Augustu Bīlenšteinu

Atzīmējot 190. gadskārtu, kopš dzimis zinātnieks, teologs, kultūras un sabiedriskais darbinieks Augusts Bīlenšteins (1826–1907), Dobeles Novadpētniecības muzejs 20. oktobrī organizē zinātniskos lasījumus, kuru mērķis ir godināt viņa personību un aktualizēt daudzpusīgās darbības rezultātus, informē Dobeles novada pašvaldībā.

A.Bīlenšteina piemiņai veltītajā pasākumā izskanēs vairāki referāti, kas saturiski pieskarsies jomām un tematiem, kas saistījuši vācbaltiešu zinātnieku. Lasījumus atklās Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūta direktors Guntis Zemītis, kurš savā referātā apskatīs A.Bīlenšteina devumu Latvijas senāko iedzīvotāju izpētē. Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzeja vēstures speciāliste Zenta Broka-Lāce prezentēs pētījumu par A.Bīlenšteinu kā vienu no arheoloģijas pamatlicējiem Latvijā, raksturojot viņa veikumu Latvijas senākās vēstures izpētē.

Zinātniskie lasījumi aptver starpdisciplināru tēmu loku, tādēļ viens no referātiem pieskarsies A.Bīlenšteina pētnieciskajai interesei par Kurzemes guberņā lietotajām mērvienībām. To, kādi labības mēri Kurzemē izmantoti 19. gadsimtā, atklās Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja vēsturniece Austra Ziļicka.

Pētnieku uzmanības lokā ir arī A.Bīlenšteina darbība valodniecībā. Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūta pētnieks Ojārs Bušs referēs par A.Bīlenšteina vietvārdu izpēti. Savukārt viņa darbību folk­loristikā tuvāk izpētījuši Latviešu folkloras krātuves pētnieki Guntis Pakalns un Māra Vīksna.

Ar priekšlasījumu par A.Bīlenšteina bērnu darbību Latvijas kultūras vēstures izpētē uzstāsies tulkotāja Ināra Korsaka. Zinātnisko lasījumu noslēgumā referātu par A.Bīlenšteina meitas Martas pētījumu par audumu krāsošanu ar augiem piedāvās Kristīne Tilgnere. Nobeigumā paredzēta diskusija, kuras pamatjautājums būs: ko iesākt ar Augustu Bīlenšteinu un viņa atstāto mantojumu 21. gadsimtā?


Foto: vieglicelot.lv