ZZ.lv ARHĪVS

Ivetas Skapstes tikšanās ar bibliotēkas «Zinītis» lasītājiem par to, «kā dzejolis nāk» (FOTO)

Uldis Veilands

2016. gada 17. septembris 10:49

3034
Ivetas Skapstes tikšanās ar bibliotēkas «Zinītis» lasītājiem par to, «kā dzejolis nāk» (FOTO)

Jelgavas pilsētas bērnu bibliotēkā «Zinītis» Dzejas nedēļa tika atzīmēta ar bērnu dzejnieces Ivetas Skapstes viesošanos. Uz tikšanos ar grāmatu «Kāpēc man tāds deguns?» un «Kā atnāk dzejolis» autori savus audzēkņus bija atvedusi Jelgavas 3. sākumskolas 1.b klases skolotāja Inta Dedela.

Par to, ka tikšanās nebija nejaušība, liecināja fakts, ka lielākā daļa klātesošo bērnu zināja, kas tās tādas Dzejas dienas, ka tās nepavisam nelīdzinās ne Ziemassvētkiem, ne Helovīnam. Jo, kā krājumā «Kā atnāk dzejolis» skaidro Iveta Skapste: «Tad, kad dzejolis nāk, / ir jākļūst mazliet svinīgam, / jo tie ir svētki papīra lapai un pildspalvai, / tie ir svētki tam, kas to dzejoli rakstīs...»

Savā ziņā jelgavniece ir arī iepriekš citēto rindu autore, jo savulaik strādāts gan Jelgavas Zinātniskajā (tagadējā – pilsētas) bibliotēkā, gan ar Jelgavas 4. vidusskolas bērniem. Bibliotēku zinības ir arī I.Skapstes Latvijas Kultūras koledžā apgūtā specialitāte. Interesanti, ka pirmā grāmata «Kāpēc man tāds deguns?» tapusi sadarbībā ar dzejnieces meitu mākslinieci Anniju Zerni, bet krājuma «Kā atnāk dzejolis» noformējumā izmantoti vairāku pilsētu bērnu, tai skaitā jelgavnieku Rainera Arvīda Gulbja, Artas Japinas, Beatrises Nikolas Krūmiņas, Roberta Meiera, Emīla Pauliņa un Ievas Ziemeles zīmējumi.

Nu Iveta Skapste strādā un dzejo savā dzimtajā Ventspilī un par savu grāmatu iznākšanu lielā mērā ir pateicīga Ventspils domes kultūras centram.

Ir dienas, kad dzejoļi nerakstās, ir dienas, kad dzejoļi nāk... Kā atnāk dzejolis? Vai uzlaižas dzeltenai pienenei uz galvas? Varbūt dzīvo dārzā aiz takas pa kreisi pie vecā un greizā rabarbera? Te nu katram var būt savas atbildes.


Foto: Raitis Puriņš