ZZ.lv ARHĪVS

Uldis Zuters 75 gadu jubileju svin ar personālizstādes un kataloga atklāšanu (FOTO)

Uldis Veilands

2016. gada 9. septembris 21:00

7403
Uldis Zuters 75 gadu jubileju svin ar personālizstādes un kataloga atklāšanu (FOTO)

Uldis Zuters nav no tiem māksliniekiem, kurš izvairītos no savu darbu rādīšanas skatītājam, publiskajā telpā tie parādās itin bieži. Pieklusums nebija vērojams arī pēc lielās, septiņdesmitgadei veltītās, personālizstādes Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā 2011. gada rudenī.

Nu kārta jaunai lielai jubilejai un personālizstādei, ko gleznotājs uzsāk, ar mākslinieka tiesībām par pāris dienām pabīdot kalendāru (U.Zuters dzimis 1941.gada 7.septembrī). Izstādes, tāpat kā jaunā kataloga, nosaukumam stingrie korektori atradīs savas vainas – «Uldis Zuters mana ainava» tā vien prasa pēc kāda garāka burta vai vismaz pieturas zīmes.

Ar šo nosaukumu mākslinieks uzsver, ka šoreiz skatāmās ainavas ir tikai neliela daļa no tām, kas radītas un kas vēl taps turpmākajā dzīves laikā. No otras puses, tā ir viņa – Ulda Zutera – ainava, kādu viņš to redz, kā viņš to glezno un kādā jūtas vislabāk. Mazais burtiņš izstādes virsrakstā apliecina, ka tā ir ainava, kāda viņam pie sirds vistuvākā. «Vēl no cita skatupunkta – ainava ir jubilāra galvenais žanrs, kaut izmēģināti spēki arī citos – portretā, klusajā dabā,» apliecina mākslas zinātnieks Māris Brancis.

Uldis Zuters gājis tradicionāli klasisko, fundamentālo mākslinieka izglītības ceļu, kas sācies ar Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu un turpinājies Latvijas Mākslas akadēmijā. Ne tas vieglākais ceļš vienkāršam lauku puikam no Sidgundas pagasta Ceplīšiem pie savdabīgi slavenās, diemžēl jau bijušās dzelzceļa līnijas Rīga – Ērgļi. «Katru dienu braukāju uz skolu un atpakaļ ar vilcienu. Vēl tagad atceros rīta vilciena atiešanas laiku: pulksten 5 un 6 minūtēs, tā ka puspiecos bija jāceļas,» tādu mākslinieks «Zemgales Ziņām» raksturo savas agrās jaunības rītu pulksteni.

Jubileja un personālizstāde ir īstais brīdis nedaudz pakavēties atmiņās, lai gan šoreiz skatītājiem tiek parādīts tikai pēdējo piecu gadu veikums – no 2011.gada līdz šim laikam.

Varbūt tieši pa vilciena logu saskatītas pirmās ainavas? Tomēr visvairāk darbu tapis plenēros. «Kāpēc?» mākslinieks pārjautā un atsmej bez liekas šaubīšanās – «tāpēc, ka esmu ļoti slinks». «Redzi, lai tā, viens pats, saņemtos un dotos gleznot, vajadzīga liela uzņēmība, tam īpaši jāgatavojas. Bet plenēri jau parasti ir kolektīvs pasākums, tev atliek tikai piekrist un doties līdzi.»

Par to slinkumu kolēģi Ģ.Eliasa muzejā, kur Uldis jau 18 gadu strādā par dizaineru un palīdzējis citiem iekārtot ne vienu vien izstādi, gan tikai pavīpsnā. Arī savas izstādes vai dalība Jelgavas mākslinieku kopizstādēs (U.Zuters ir jelgavnieks no 1965.gada) nav tikai jubileju prerogatīva.

Doties līdzi Uldim Zuteram un viņa ainavām šajā, 75 gadu jubilejas, izstādē, varēs līdz 30.oktobrim.

Foto: Maksims Šaldajevs