ZZ.lv ARHĪVS

Atklāta izstāde par dažādajām, tomēr tuvajām pasaulēm (FOTO)

Uldis Veilands

2016. gada 8. septembris 20:46

1064
Atklāta izstāde par dažādajām, tomēr tuvajām pasaulēm (FOTO)

Jelgavas pilsētas bibliotēkas galerijā rāmās mūsu mākslinieku retrospekcijas no plenēra Jaņa Rozentāla otas apdziedātajā Saldū nu nomainījuši daudz austrumnieciskāki ritmi un satraucošs nemiers. Galerijas apmeklētājiem tagad iespējams aplūkot Vijas Spekkes izstādi «Bēgļi – gūstekņi», kuras oficiālā atklāšana notika 8. septembrī.

Mākslinieces cienījamā gadu skaita (Vija Spekke dzimusi Rīgā 1922. gadā) dēļ tās atklāšanā piedalījās izstādes idejas autore Diāna Jance, tuva V.Spekkes radiniece.

Gleznu cikls «Bēgļi – gūstekņi» sākotnēji radās 1991. gadā, līdzdzīvojot Persijas līča kara gūstekņiem. Diemžēl kari mūsu pasaulē nav beigušies, un bēgļu realitāte kļuvusi par daļu no šodienas Eiropas.

Vija Spekke gandrīz visu mūžu nodzīvojusi Itālijā un mākslas jomā izglītojusies Romā, Oksfordā un Veronā. Viņas darbos satuvinās romāņu un baltu kultūras, Vidusjūra saplūst ar Baltijas jūru. Dzimtenē un Latvijas mākslas vidē viņa atgriezās tikai 1993. gadā. Mākslinieces gleznās reizēm ieskanas dzimtas dzejnieku, mūziķu un vēsturnieku likteņi.

«Gandrīz ikkatram ir bijis kāds dzīves posms, kurā izjusts bēgļa gaitu sūrums.

Bēgļu tēma uzrunā visu tautību, dažādu laiku, reliģiju un varu vajātos. Tik maz vardarbīgu konfliktu kā šobrīd, Eiropā nav bijis gandrīz nekad. Tai pašā laikā šī drošība ir ļoti trausla. Lai kā gribētos, ka uzvarētu humānisms, varas un naudas kāri ir grūti apstādināt,» reālistiski patiesa, tāpat kā Vija Spekke savās gleznās, savā stāstījumā ir idejas autore Diāna Jance.

Izstādē skan kurdu tautības sīriešu komponista Moutaza Ariana skaņdarbi «Meklējot mieru» un «Migranti». Jau četrus gadus viņš ir bēglis Turcijā, pelna iztiku kā ielu muzikants un sapņo savas kompozīcijas reiz atkal dzirdēt īstā koncertā. Saite uz Ariana mūzikas ierakstiem: https://soundcloud.com/arian-1m.