ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas novada juristi noliedz, ka Bratku ģimene Daukšas ieguva labticīgi

Gaitis Grūtups

2016. gada 30. augusts 08:30

3761
Jelgavas novada juristi noliedz, ka Bratku ģimene Daukšas ieguva labticīgi

Divas stundas ilga debates Zemgales apgabaltiesā, kur 29. augustā tika skatīta Jelgavas novada iesniegtā apelācijas sūdzība par Jelgavas tiesa spriedumu «Daukšu» lietā. Tiesneši Regīna Knabe, Daina Baltā un Aigars Sniedzītis lika manīt, ka šīs problēmas risinājums šoreiz nav īsti tiesas kompetencē. Tomēr Jelgavas domes nolīgtie juristi Dzintars Lagzdiņš un Aldis Jēgers palika pie sava, apgalvojot, ka Zaļenieku pagasta zemnieks Tālivaldis Bratkus nevis labticīgi, bet gan slēpjot no pašvaldības problēmu ar Jelgavas rajona padomes un Zaļenieku pagasta padomes nekorekti sagatavotajiem dokumentiem (1995. gadā) vēlējies paturēt īpašumā dzejnieces Aspazijas dzimtās mājas Daukšas ar tiem piederošajiem 64,4 hektāriem zemes.

Savukārt Tālivalža Bratkus advokāts Pauls Makarovs-Makaronoks atzina, ka varētu izlīgt mieru ar Jelgavas novada pašvaldību tikai tādā gadījumā, ja vispirms tā atvainotos Bratkus ģimenei par nodarīto pārestību un apvainojumiem. No tiem spilgtākais, pēc viņa teiktā, ir meli, ka jaunie Daukšu saimnieki nav noorganizējuši nevienu Aspazijas atceres sarīkojumu. Tajā pat laikā debatēs tika atzīts – nevis Jelgavas novada pašvaldības, bet gan Zemesgrāmatas tiesneša kompetencē ir Bratkus ģimenes īpašumtiesību atzīšana.

Maijā pieņemtajā Jelgavas tiesas spriedumā tika atzīts, ka šajā īpašuma iegūšanas apstrīdēšanā ir iestājies vairāk nekā desmit gadu noilgums un ka Tālivaldis Bratkus, samaksājot pirkuma līgumā prasītos 22 tūkstošus latu, ir kļuvis par labticīgu pašvaldības mantas ieguvēju. Sprieduma nolasīšana Zemgales apgabaltiesā paredzēta 12. septembrī.


Foto: no arhīva