ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas novadā pārbauda latvāņiem apaugušās teritorijas

zz.lv

2016. gada 20. augusts 19:53

205
Jelgavas novadā pārbauda latvāņiem apaugušās teritorijas

Drīzumā Jelgavas novadā noslēgsies latvāņu skarto teritoriju pārbaude, ziņo pašvaldība. Īpašuma pārvalde sadarbībā ar pagastu pārvaldēm apzina teritorijas – gan pašvaldības, gan privātās –, kas ir invadētas ar latvāni. To saraksts tiek veidots un katru gadu papildināts no jauna. Pašvaldības īpašumā atrodas 14 ar latvāņiem invadētu zemes vienību Vircavas, Vilces, Zaļenieku, Svētes, Platones, Lielplatones un Elejas pagastā.

Par latvāņu ierobežošanu pašvaldībā gādā SIA «Jelgavas novada KU» un pagastu pārvaldes, savukārt privātās teritorijās tas ir īpašnieku pienākums. Jelgavas novada Īpašuma pārvaldes Vides aizsardzības speciāliste Līga Solosteja sadarbību ar privātīpašniekiem latvāņu apkarošanā kopumā vērtē kā labu.

«Latvāņu skarto zemju īpašniekiem informatīvas vēstules pašvaldība izsūtīja jau agrā pavasarī, aicinot nodrošināt šo augu izplatību ierobežojošus pasākumus. Galvenais ir nepieļaut, lai nogatavinās sēklas, un tas nozīmē, ka latvāņi ir laikus jālikvidē, izmantojot dažādas ierobežošanas metodes. Tiesa, ne visi zemju īpašnieki šo nosacījumu apzinīgi ievēro, un šobrīd, kad latvāņi jau izziedējuši, ar pļaušanu vairs nebūs līdzēts – ziedkopas ir jānogriež un jāsadedzina,» skaidro L.Solosteja. Viņa norāda, ka šobrīd noslēgumam tuvojas apzināto latvāņu skarto teritoriju – gan pašvaldības, gan privāto – pārbaude klātienē.

Pašvaldības īpašumos esošo latvāņu apkarošanu un ierobežošanu veic pagastu pārvaldes – agrā pavasarī tiek izdurtas un izraktas latvāņu saknes, vēlāk tiek uzsākta augu pļaušana, vietām izmantojot herbicīdus, piemēram, «Raundapu». Visvairāk latvāņa invadēto teritoriju ir Zaļenieku, Vilces, Elejas un Glūdas pagastā.

Ja pārbaužu laikā speciālisti konstatē, ka latvāņi nav nopļauti vai nav veikti citi to izplatību ierobežojoši pasākumi, sadarbībā ar pašvaldības policiju norit pārrunas, īpašniekam dodot laiku problēmu novērst. Ja tas netiek izdarīts, var tikt piemērots sods.

«Līdz šim zemju saimnieki, kuru īpašumā tomēr esam fiksējuši latvāņus, bijuši izprotoši un gatavi situāciju nekavējoties labot, un mūsu rīcībā jau ir vairākas adreses, kuras varam pārbaudīt atkārtoti, jo īpašnieki mūs ir informējuši, ka problēma novērsta,» stāsta L.Solosteja, akcentējot, ka visas latvāņu invadētās teritorijas, kurās fiksēti pārkāpumi, sadarbībā ar pašvaldības policiju tiks pārbaudītas atkārtoti.


Foto: Jelgavas novada pašvaldība