ZZ.lv ARHĪVS

Tērvete aicina uz Zemgaļu svētkiem

Tērvete aicina uz Zemgaļu svētkiem

Nedēļas nogalē 20. un 21. augustā nu jau trīspadsmito gadu Tērvete aicina uz Zemgaļu svētkiem, kas guvuši lielu atzinību Latvijas iedzīvotāju un kaimiņvalstu vēstures interesentu vidū.

Šogad svētki norisināsies 12. gadsimta Tērvetes koka pils pagalmā un līdzās esošajā estrādē, informē svētku  koordinatore Ilona Līduma. Svētkos akcents tiek likts uz zemgaļu dzīvesveida popularizēšanu senatnē no 9. līdz 13. gadsimtam. Šī gada svētku tēma: seno rotu un apģērbu izgatavošanas un nēsāšanas tradīcijas Baltijā dzelzs laikmetā.

Zemgaļu svētki iesāksies ar gājienu no Tērvetes pils uz estrādi, kur pulksten 13 norisināsies pasākuma atklāšana, 13.30 Latvijas dziesminieku koncertprogramma «Tēva dubļi sidraboti», piedalās Valdis Atāls, Uldis Kākulis, EgA, Dinārs Gulbis un citi, ieeja – bez maksas. Vakarā estrādē paredzēta zaļumballe.

Blakus Tērvetes pils pagalmā grupēsies pašmāju un viesu senlaicīgas teltis cīnītajiem un amatniekiem. Tur tiks demonstrēts seno zemgaļu dzīvesveids, apmeklētājiem rādot amatu prasmes, skatītāji varēs mācīties gatavot celma bungas, vēstures un eksperimentālās arheoloģijas kopa «Senzeme» iepazīstinās ar seno apģērbu un rotu izgatavošanu un nēsāšanas tradīcijām, piedāvās apmeklētājiem greznoties senajos tērpos. Sestdien pulksten 13.30 folkloras kopu «Laiva» un «Ceļteka», bet pulksten 16.30 – bungu grupas koncerts. Sestdien norisināsies baltu maztautu un Livonijas bruņinieku turnīrs, bet svētdien – uzbrukums Tērvetes koka pilij.

Apmeklētājiem būs iespēja izmēģināt šaušanu ar loku un piedalīties viduslaiku spēlēs, bērniem – īpašas nodarbes. Ieejas maksa, kurā iekļauta 12. gadsimta Tērvetes koka pils apskate, pieaugušajiem pieci eiro, skolēniem – trīs eiro. Gardas un skaistas lietas varēs iegādāties  Zemgaļu tirgū, uz kuru pieteikušies vairāk nekā 40 tirgotāju. Tas norisināsies abas svētku dienas no pulksten 11 pļavā pirms Tērvetes pilskalna.

Svētkus organizē biedrība «Latviešu karavīrs» sadarbībā ar Tērvetes novada domi.