ZZ.lv ARHĪVS

Bērni mācās gatavot veselīgi (FOTO)

Santa Logina

2016. gada 14. augusts 23:46

8902
Bērni mācās gatavot veselīgi (FOTO)

Gurķu laiviņas ar svaigo sieru un zaļumiem, saldās biezpiena un ogu maizītes ar medu, kā arī divu veidu kokteiļi no piena, paniņām un ogām – pagatavot veselīgas uzkodas, ar ko remdēt izsalkumu pēc skolas, kamēr mammas vēl nav mājās, piektdien «Lediņos» Jelgavas bērniem mācīja uztura speciālistes no apvienības «Foodtastic!».

Pirms ķerties klāt praktiskai gatavošanai, Baiba Bremmere, Līva Naudiņa-Saliņa un Dagne Kantāne trīs piegājienos kopumā 80 bērniem, tostarp 20 no sociāli nelabvēlīgām ģimenēm, pastāstīja par veselīgu uzturu – vitamīniem, galvenajām uzturvielām, ikdienā atļautiem un ierobežojamiem produktiem. Bērniem tika atgādināts, ka cilvēka organismā ļoti svarīgs ir ūdens, ko bagātīgākai garšai var papildināt, piemēram, ar ogām, citrusaugļiem vai gurķu šķēlītēm. Kopīgi tika salikta uztura piramīda, katram produktam atrodot tā īsto vietu. Cītīgākie klausītāji tika arī pie balviņām.

«Piramīdu salikām, tā ka ar bērnu zināšanām viss kartībā. Viņi varbūt mūsu sniegto informāciju saprot nedaudz citādi – neasociē ar olbaltumvielām, ogļhidrātiem, taukiem, bet ar konkrētiem produktiem. Tas arī ir normāli, jo mēs visu pietuvinām savai ikdienai. Bērni ir ļoti aktīvi, grib runāties,» mazos jelgavniekus slavē B.Bremmere. Speciāliste piebilst – nedrīkst domāt, ka bērni vēl ir par jaunu, lai to visu viņiem mācītu. «Kas zina, varbūt kādam aizķeras un viņš informāciju aiznes līdzi uz mājām.»

Apvienība «Foodtastic!» izveidojās pirms aptuveni diviem gadiem, apvienojoties trim studiju biedrenēm. Speciālistes par veselīgu uzturu stāstījušas gan bērniem, gan pieaugušajiem. B.Bremmere Latvijas bērnu zināšanas vērtē ļoti augstu, ko, iespējams, ietekmējusi interneta pieejamība. «Nevar salīdzināt, kā bija pirms sešiem gadiem, kad pašas sākām studēt. Bieži vien izskan tādi jautājumi, uz kuriem esam gatavas atbildēt, bet kuri izbrīna. Bērnu izteiksmes veids varbūt ir vienkāršāks, bet viņi var uzdot tikpat gudrus jautājumus kā pieaugušie. Taču – viens ir zināšanas, kas paliek prātā, bet nekas neatsver praktisko darbību, kur zināšanas tiek liktas lietā,» uzsver B.Bremmere.

Bērni stāstītajā klausījās ar lielu interesi, taču ar vēl lielāku aizrautību viņi ķērās pie uzkodu gatavošanas. Mazākie sāka ar gurķu laiviņām un biezpiena maizītēm. «Ļoti garšīgi!» tiesādams gurķi ar svaigo sieru un ķiršu tomātu ripiņām, saka astoņgadīgais Kristers. Diviem citiem puikām uzkoda gan neiet pie sirds – gurķis esot garšīgs, bet siers gan varētu nebūt... Kristeram ļoti garšo dārzeņi un augļi. Omei laukos ir sava siltumnīca un dārziņš, kur aug visādi gardumi, tai skaitā gurķi un zemenes. Zēns mājiniekiem ir arī palīdzējis griezt gurķu salātus. Īpaši zēnam garšo mazie tomātiņi. «Ļoti veselīgi!» zina stāstīt Kristers. Savukārt viņa vienaudzis Kristians gardu muti notiesājis paša gatavotu biezpiena maizīti ar kazenēm. Arī viņam ļoti garšo dārzeņi un augļi – no pēdējiem visvairāk bumbieri. «Mums mājās aug trīs bumbierkoki,» stāsta Kristians, kurš arī novērojis – vienu gadu bumbieres ražo vairāk, otru gadu mazāk, turklāt tajā vasarā, kad ir mazāk bumbieru, ienākas vairāk ābolu.

«Veselības veicināšanas galvenais uzdevums ir piedāvāt zināšanas – šajā gadījumā zināšanas, kā ēst veselīgi, apvienojot teoriju ar praksi. Bērniem tas lielākais ieguvums ir praktiskā darbošanās,» pārliecināta Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes veselības veicināšanas speciāliste Linda Račika-Rezgale, kura uzteic ilggadējo sadarbību ar bērnu un jauniešu centra «Junda» «Lediņu» nometni. Viņa stāsta, ka pilsētā veselības veicināšanas pasākumi norit jau daudzus gadus, taču šobrīd ar pašvaldības atbalstu tai ir pievērsta pastiprināta uzmanība. Piemēram, nākamgad sāksies veselības veicināšanas pasākumiem bagāts sešu gadu projekts. Attiecībā uz bērnu un jauniešu izglītošanu, Sociālo lietu pārvaldei jau vairākus gadus sadarbojoties ar asociāciju «Papardes zieds», vēl šoruden skolās tiks stāstīts par reproduktīvo veselību, pedagogi un medicīnas māsas tiks apmācīti, kā par to runāt ar bērniem.


Foto: Roberts Ķesteris