ZZ.lv ARHĪVS

Jaunbērzes traģēdija: aizsērējis spiedvads atņem dzīvības (papildināts ar FOTO)

Jaunbērzes traģēdija: aizsērējis spiedvads atņem dzīvības (papildināts ar FOTO)

Negadījumā Jaunbērzes zemnieku saimniecībā «Makleri» remontdarbu laikā no tvertnes noplūdušu izgarojumu dēļ bojā gāja četri cilvēki, vēl trīs cietušie nogādāti slimnīcā. Valsts policija sākusi kriminālprocesu, aizdomās turamā statuss piemērots 1978. gadā dzimušam vīrietim.

Izgarojumu noplūde notikusi kādā slēgtā saimniecības telpā, kurā veikti mēslu pārsūknēšanas darbi no fermas telpām uz tvertnēm. Valsts darba inspekcijas (VDI) Zemgales struktūrvienības vadītājs Valdis Dūms stāsta, ka zemnieku saimniecībā, iespējams, aizsērējis spiedvads no mēslu starpkrātuves uz glabātuvi. Cilvēki mēģinājuši šo korķi izkustināt, palaižot mēslus pretējā virzienā. Tālākais līdzinājās siltas šampanieša pudeles atvēršanai – mēslos sakrājušos gāzu maisījums ar lielu spiedienu lielā daudzumā izplūda slēgtajā telpā. Skābekļa trūkuma dēļ bojā gāja tās personas, kas atradās saimniecības telpā, kur notika avārija. Vīrietis, kurš slimnīcā nogādāts smagā stāvoklī, nav bijis saimniecības darbinieks. Viņa uzņēmums atrodas blakus, un kaimiņš skrējis glābt cietušos. Kūtsmēslu noplūde ir novērsta un novietnes teritorijā atsūknēti 20 kubikmetri kūtsmēslu, ziņo Valsts vides dienesta Jelgavas reģionālās Vides pārvaldes direktora vietniece Jolanta Ližus. 

Trīs cietušie nogādāti slimnīcā. Divi no viņiem ir bojāgājušās sievietes bērni, kuri šobrīd tiek aprūpēti Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Rīgā. «Bērnu veselības stāvoklis ir stabils, bet nopietns. Vēl pāragri izteikt minējumus par tālāko ārstēšanās gaitu un izrakstīšanu no slimnīcas. Respektējot bērnu tiesības un tuvinieku vēlmi, lai bērnu veselības stāvoklis netiktu aplūkots medijos, ārsti sīkāku informāciju nesniegs,» skaidro bērnu slimnīcas pārstāve Daiga Rauba. 

Bojāgājušajai sievietei ir vēl trīs bērni, kuru aprūpē īslaicīgi tika iesaistīts krīzes centrs, vēlāk nododot viņus tēvam, stāsta Dobeles novada Sociālā dienesta vadītāja Beata Limanāne. Vadītāja skaidro, ka pašvaldības un sabiedrības atsaucība, kā arī dažāda rakstura palīdzība pirmajās dienās bijusi ļoti liela. Attiecīgie speciālisti ar cietušo ģimenēm strādās tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. «Mēs palīdzam un palīdzēsim. Iespēju robežās sākām to darīt jau notikuma vietā un turpināsim arī nākotnē. Gādājam transportu un nodrošinām psiholoģisko palīdzību. Segsim arī bēru izdevumus un piešķirsim ārkārtas pabalstus. Īpaši bērniem turpmākajās gaitās finansiālā palīdzība būs nepieciešama ilgtermiņā. Pašlaik ģimenēm ir vajadzīgs miers un laiks, lai pieņemtu to, kas ir noticis,» tā Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns. 


Foto: Anastasija Miteniece. Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 28. jūlija, «Zemgales Ziņās»