ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas Jaunais teātris un režisors Rihards Svjatskis brīvdienu garšu neizjūt arī pašā vasaras karstumā

Uldis Veilands

2016. gada 28. jūlijs 22:05

605
Jelgavas Jaunais teātris un režisors Rihards Svjatskis brīvdienu garšu neizjūt arī pašā vasaras karstumā

Laikā, kad amatierkolektīviem būtu īstais laiks vasaras baudīšanai, ne visi laiski atpūšas, bet vairāk vai mazāk aktīvi piedalās dažādos brīvdabas uzvedumos, festivālos un salidojumos. Sevišķi noslogotas nedēļas sanākušas Jelgavas Jaunā teātra (JJT) kolektīvam. Nule atgriezušies no Ķekavas novada Klaņģu kalna, kur rokfestivāla «Klang!» programmu kuplināja ar teātra izrādi pēc Jāņa Joņeva romāna «Jelgava 94» motīviem, JJT nākamajā svētdienā (31. jūlijā pulksten 12) tepat Uzvaras parkā gatavojas kopā ar jaunajiem dejotājiem rādīt, kā «Daba ienāk pilsētā». Par to un nedaudz par nākotnes plāniem JJT režisors Rihards Svjatskis. 

– Uzvaras parkā paredzētais koncertuzvedums netiks rādīts pirmo reizi?
Gan jā, gan nē. Priekšvēsture ir tāda, ka bērnu deju kolektīva «Ieviņa» atskaites koncerta ietvaros jau vairākus gadus tiek veidots sadejošanās pasākums «Stādīju ieviņu». Mēs ar deju kolektīva vadītāju Līgu Ozolu esam veiksmīgi sadarbojušies vairākos uzvedumos, un izņēmums nebija arī šī gada koncerts, kura pirmizrāde Jelgavas kultūras namā notika 30. aprīlī. Tajā mēģinājām atklāt dabas trauslo pasauli, tās saikni ar cilvēkiem, tādējādi stiprinot morālās vērtības. Uzvedumā «Daba ienāk pilsētā» galvenais uzsvars tiek likts uz bērnu izglītošanu, rūpējoties par dabas saglabāšanu un atjaunošanu.

Sižetiskās līnijas centrā ir mežs, kas, ilgus gadus dzīvojot savā vidē, nemaz nenojauš, kas īsti notiek pie cilvēkiem. Stāsta varoņi egle un priede pēc ilgiem snaušanas gadiem izcēluši saknes no meža un ienākuši pilsētā, lai noskaidrotu, kāda ir cilvēku daba.
Vai cilvēki ir ļaundari, kas ierodas mežos, lai izcirstu kokus? Ieviņai, kas visu mūžu pavadījusi cilvēku tuvumā, ir savs stāsts. Izrādās, ļaudīm ir daudz vairāk kopīga ar kokiem, nekā pirmajā brīdī varētu šķist. Arī cilvēkiem ir savas saknes, kas stiepjas dziļi dabas sirdī. Sižetisko līniju caurauž deju kolektīvu «Ieviņa» un «Zemgaļi» tematiski vai asociatīvi pieskaņotās dejas.


Foto: Raitis Puriņš. Visu interviju lasiet ceturtdienas, 28. jūlija, «Zemgales Ziņās»