«Dobeles dzirnavnieks» šogad plāno pieņemt 250 tūkstošus tonnu graudu
Šogad viens no lielākajiem Baltijas graudu pārstrādes uzņēmumiem AS «Dobeles dzirnavnieks» plāno pieņemt 250 000 tonnu graudu, intensīvākajā kulšanas periodā strādājot visu diennakti, informē uzņēmuma mārketinga vadītāja Maija Brikmane. Papildu elevatora izbūve ar jaudu 200 tonnu stundā, kā arī jauns pieņemšanas punkts Gulbenē kāpinās kopējo graudu pieņemšanas un uzglabāšanas apmēru. Turklāt pirmo reizi Latvijā uzņēmums pieņems cieto jeb «durum» kviešu ražu no sešām vietējām zemnieku saimniecībām.
«Dobeles dzirnavnieks» atbalsta cieto kviešu audzētājus finansiāli, 70 procentu apmērā sedzot izmaksas sēklas iegādei sešām zemnieku saimniecībām, kas iesējušas cietos kviešus vismaz 250 hektāru platībā. «Izrādās, cieto kviešu graudus var kvalitatīvi audzēt arī mūsu zemē, tikai tiem nepieciešami īpaši apstākļi un zināšanas. Esam pateicīgi drosmīgajiem zemniekiem, kuri mums uzticējušies, atļāvušies eksperimentēt un šovasar novāks pirmo cieto kviešu ražu,» saka Kristaps Amsils, «Dobeles dzirnavnieka» valdes priekšsēdētājs. Sadarbībā ar Stendes selekcijas staciju cieto kviešu audzēšanas tehnoloģiju izpēte notiek jau trešo gadu. Tiek strādāts arī pie citu kultūraugu – pārtikas miežu, auzu un vasaras cieto kviešu šķirņu – audzēšanas tehnoloģiju un īpašību izvērtēšanas.
Kopumā, pēc uzņēmuma aplēsēm, ziemāju raža būs laba, lai arī dažviet bagātīgi mēslotie ziemāji guļ veldrē, kas var negatīvi ietekmēt graudu kvalitāti. Sausā pavasara dēļ prognozē mazāku vasarāju ražu. Pirmie ziemas mieži kulšanai plānoti nākamnedēļ, jūlija otrajā pusē. Rapsis un rudzi gaidāmi jūlija beigās, savukārt ziemas kvieši – augusta sākumā. Lielāko daļu uzņēmuma iepirkto graudu veidos pārtikas kvieši.
Kviešu cenas biržā pagaidām saglabājušās pagājušā gada līmenī, proti, 155–165 eiro par tonnu. Kaltēšanas un tīrīšanas izmaksas nav mainījušās. Ja graudus «Dobeles dzirnavniekam» pārdod līdz 2017. gada 1. maijam, par pieņemšanu un graudu uzglabāšanu papildus nav jāmaksā.
Graudu pieņemšana Dobelē notiks no pulksten 7 līdz pat 24, un intensīvākajā kulšanas periodā uzņēmums pieņems graudus visu diennakti. Elevatori, kā ierasts ražas laikā, strādās visu diennakti, septiņas dienas nedēļā. Papildus atklāts jauns graudu pieņemšanas punkts Gulbenē, Dzelzceļa ielā 6. Tā darba laiks tiks piemērots kulšanas intensitātei.
«Dobeles dzirnavnieks» turpina pilnveidot graudu pieņemšanas sistēmu. Līdz ar jauno ražu tiks pabeigts vērienīgs investīciju projekts graudu pieņemšanas un uzglabāšanas kapacitātes palielināšanai – jaunu graudu uzglabāšanas torņu izbūve. Kopējās projekta izmaksas ir 6,5 miljoni eiro, un tā rezultātā uzņēmuma graudu uzglabāšanas kapacitāte tiks palielināta par trešdaļu un sasniegs 150 000 tonnu. Arī pieņemšanas procesu varēs veikt ātrāk un efektīvāk – standarta situācijā uzņēmuma teritorijā zemniekiem nebūs jāpavada ilgāk par 30 minūtēm.
AS «Dobeles dzirnavnieks» iepērk mīkstos un cietos kviešus, rudzus, miežus, auzas un tritikāli, kā arī rapsi, griķus, zirņus un pupas. Uzņēmums lielāko daļu graudu pārstrādā, daļu realizē nepārstrādātā veidā vai uzglabā. Tā kā ir audzis pieprasījums gan pēc bioloģiski ražotas pārtikas, gan dzīvnieku barības, šogad uzņēmums iepirks arī bioloģiski audzētas pārtikas auzas un bioloģiski audzētus lopbarības kviešus, miežus, tritikāli, zirņus un pupas.
Cietie kvieši jeb Triticum durum (latīņu valodā durum – 'ciets') ir cietākie no kviešu šķirnēm, tādēļ īpaši piemēroti izcilu makaronu pagatavošanai. Durum kviešu makaroni ir blīvi un stingri augstā augu valsts olbaltumvielu satura un uzturvērtības dēļ. Tajos ir magnijs, fosfors, mangāns un selēns, tie satur maz piesātināto taukskābju, holesterīna un nātrija. Vidusjūras reģionā durum milti ir iecienīti arī maizes un citu miltu izstrādājumu pagatavošanai, it sevišķi plaši izmantoti picu pamatnes mīklās.
AS «Dobeles dzirnavnieks» ir viens no lielākajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs. Tā galvenie darbības virzieni ir visu veidu kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.
Foto: «Dobeles dzirnavnieks»
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”