ZZ.lv ARHĪVS

«Reunica» zīmola īpašniece Andra Kurga mājās darina unikālus zīda un filca apģērbus un aksesuārus (FOTO)

Lāsma Antoneviča

2016. gada 13. jūlijs 22:55

13372
«Reunica» zīmola īpašniece Andra Kurga mājās darina unikālus zīda un filca apģērbus un aksesuārus (FOTO)

«Tas nav bizness, bet mans hobijs un sirdsdarbs,» aicinot savā pasaulē, kurā pašdarinātos lina, apgleznota zīda un filcētos apģērbos, cepurēs un somās ņirb piesātinātas krāsas un neatkārtojami raksti, teic savam priekam uzņēmēja Andra Kurga no Jelgavas novada Svētes pagasta. Visa šā košuma cienītājas viņu pazīst arī kā zīmola «Reunica» īpašnieci. No latīņu valodas to varētu tulkot kā – esi īpaša, unikāla un neatkārtojama, un Andra tāda ir!

Savu unikālo un krāsaino darinājumu pasauli Andra uzbūrusi savās ģimenes mājās «Vipas», kuras pirms 15 gadiem vecas un pagalam nolaistas iegādājās vīrs Andris. «Četrus gadus dzīvojām bez ūdens. Kamēr citas remontēja, dzīvojām vienā istabā,» sarežģīto sākumu atceras sava amata meistare. Tā soli pa solītim izdevies izveidot saimniecību, kurā ir vistas, aitiņas un mājas. Arī tās interjerā jaušams izteiksmīgais Andras rokraksts. Piemēram, apgleznotajā zīdā, kas grezno ģimenes nama sienas. Savukārt košajam sirdsdarbam mājās atvēlētas divas darbnīcas.

«Visu mūžu esmu sapņojusi, ka varu strādāt mājās, un klienti ierodas pie manis. Pēc piecu gadu darbības varu sacīt, ka tā arī ir. Ārpus ar saviem izstrādājumiem dodos tikai uz Brīvdabas muzeja gadatirgu, Rīgas svētkiem un Modernās mākslas festivālu. Vēl esmu sākusi braukt uz Hanzas dienām Igaunijā, kur dzīvo mūsu radi. Līdz ar to pie manis ierodas arī igaunietes,» stāsta Andra, būdama pilnībā apmierināta ar tagadējo slodzi un mājas dzīvi, kuras ritmā var atrast laiku gan rīta peldei, gan maltītes pagatavošanai saviem mīļajiem un citam mājas solim. Darbnīcā meistare darbojas līdz aptuveni pulksten 19, kad no darba atgriežas vīrs. Taču, kad ciemos ierodas bērnības draudzene, tiek pasludinātas radošās dienas un rosība darbnīcā var ievilkties līdz vēlai vakara stundai.

Ir arī tā saucamā sabiedriskā dzīve, kurai gan iestājies atvaļinājums. Divreiz nedēļā Andra dodas uz tuvējo Svētes pamatskolu, kur bērniem māca vizuālo mākslu un sociālās zinības, kā arī vada zīda apgleznošanas un filcēšanas pulciņus bērniem un pieaugušajiem.


Foto: Raitis Puriņš. Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 7. jūlija, «Zemgales Ziņās»