ZZ.lv ARHĪVS

Zemessargi mācās pretinieku aizkavēt (FOTO)

Zemessargi mācās pretinieku aizkavēt (FOTO)

Ap simts Jelgavas 52. kājnieku bataljona zemessargu un zemessargu kandidātu piedalījās kaujas taktiskajās mācības, kas Dobeles novada Gardenes poligonā ilga visu pagājušo nedēļu un sestdien noslēdzās ar 26 jauno zemessargu zvērestu.

Kaujas taktiskajās mācībās tika apgūta kājnieku vada darbība pretinieka aizkavēšanā. «Šāds mācību uzdevums zemessargu mācībās tiek dots diezgan bieži. Tā pamatdoma ir tāda, ka Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir jāspēj aizkavēt pretinieku līdz brīdim, kad palīgā ierodas sabiedrotie spēki,» «Ziņām» paskaidroja pieredzējušais zemessardzes virsseržants Ēriks Grinevics.

Īpašus pārbaudījumus mācību vadītājs majors Uldis Strogonovs un viņa kolēģi bija sarūpējuši naktī no trešdienas uz ceturtdienu, kad visa nometne ar sirēnu tika piecelta un izvērsās kaujai jau citviet. Turklāt tika imitēts, ka smagajām automašīnām nedarbojas motors un tās ir jāstumj.

Liela daļu zemessargu mācībām bija izbrīvējuši laiku nedēļas sākumā, kad mācībās bija iesaistīts Gaisa spēku helikopters. Reti kurš mācībām varēja atvēlēt visas piecas dienas. Tādi zemessargi parasti savā darbavietā bija ņēmuši atvaļinājumu. Normatīvi paredz, ka zemessargam mācībās vai dienesta uzdevumos ir jāpiedalās vismaz divdesmit dienu gadā.

Starp jaunpienācējiem, kas sestdien deva zvērestu, bija arī jelgavnieks 28 gadus vecais inženieris Uldis Krištopāns. «Ziņām» viņš teica, ka jau ģimenē audzināts par Latvijas patriotu un zemessardzē vēlas apgūt to, kas būtu jāprot katram vīrietim. Beidzamais pamudinājums viņam bijis no drauga Krišjāņa Dzalbes, kurš jau agrāk bija iestājies zemessardzē un atzina, ka tur dienēt ir interesanti.

Jaunuzņemtos zemessargus, kā arī zemessargus, kam bija piešķirta augstāka dienesta pakāpe, bija ieradies apsveikt Latvijas Republikas Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš. Sarunā ar «Ziņām» viņš minēja, ka Jelgavas bataljons ir viens no pirmrindniekiem jaunu zemessargu piesaistē. L.Kalniņš pastāstīja, ka Saeimā tiek virzīti grozījumi likumā par Zemessardzi. Tie paredz, ka speciālisti dienestu Zemessardzē, ja vien veselība to atļauj, varēs turpināt arī pēc 60 gadiem.

Foto: Agrita Stankeviča