ZZ.lv ARHĪVS

Negaisā krītoši koki Kalnciema–Klīves baznīcai ielauž jumtu (FOTO)

Gaitis Grūtups

2016. gada 27. jūnijs 14:20

19576
Negaisā krītoši koki Kalnciema–Klīves baznīcai ielauž jumtu (FOTO)

Naktī no svētdienas uz pirmdienu Jelgavas apkārtnē plosījās negaiss, kas lielākus postījumus izraisīja Kalnciema–Klīves baznīcai, tai blakus esošajos Pirmā pasaules kara karavīru kapos, kā arī iebuktēja skārdu Kalnciema vidusskolas jumtā.

Kalnciema–Klīves baznīcas draudzes locekļi Staņislavs un Ruta Bitāni spriež – labi, ka ar iepriekšējā draudzes priekšnieka Ilgoņa Lagzdiņa ziņu pirms vairākiem gadiem jau tika nozāģētas baznīcai tuvāk augušās liepas. Tādēļ tieši baznīcas jumtam trāpījis tikai viens no lūzušajiem kokiem. Ar tā kritiena spēku ielauzta sakristejas jumta konstrukcija un ar zaru izsists caurums jumtā virs baznīcas joma.

«Labi, ka nebijām vēl sākuši remontēt baznīcas jumtu. Tagad nav šaubu, ka arī pārējie vecie koki ap baznīcu vispirms ir jāzāģē nost,» saka Staņislavs Bitēns. Jelgavas draudzes priekšnieks Juris Tolpežņikovs teic, ka organizēsies, lai postījumus novērstu. «Te gan būs vajadzīgi profesionāļu pakalpojumi, jo kritušo koku novākšana ir bīstama,» saka J.Tolpežņikovs. Postījumus izvērtēja arī Latvijas Brāļu kapu komitejas pārstāvis Aivars Garoza.

Skolas direktore Mudīte Laumane teic, ka ar visām saknēm izgāztās liepas pirms diviem gadiem renovēto skolas ēku ir kaut cik saudzējušas. Nav izsisti logu stikli, tikai vienā ēkas stūrī ieliekts jumta skārds. Taču jumts no tā nav kļuvis caurs un zem tā esošajā piektās klases telpā lietus ūdens nav iekļuvis.

Negaisa postījumi bija redzami arī vairākās lauku sētās Kalnciema šosejas malā. Liels ozols, kura stumbru nevarēja aptvert trīs vīri, bija izgāzts Mazvītiņu mājās, kas atrodas pārsimt metru no skolas.

Mājas saimniece skolotāja Marija Hildebrante stāsta, ka saimniecības ēkas negaisā nav cietušas. Viņa piezīmēja, ka pie mājām ieaugušies jauni ozoli, kas izgāzto varēs aizstāt. Problēma vienīgi, ka vajadzīgi ievērojami līdzekļi, lai izgāzto ozolu nokoptu.



Foto: Maksims Šaldajevs