ZZ.lv ARHĪVS

Latvijā gardākais mājās sietais Jāņu siers – Lakstīgalu ielas siers (FOTO)

zz.lv

2016. gada 19. jūnijs 23:46

4699
Latvijā gardākais mājās sietais Jāņu siers – Lakstīgalu ielas siers (FOTO)

Pulcējot ēdienu ekspertus un gardēžus, Līgo svētku ieskandināšanas pasākumā, noteikts Latvijā gardākais mājās sietais Jāņu siers. «Rimi» siera mantojuma meklējumu finālā ar saviem sietajiem sieriem piedalījās saimnieces no visas Latvijas, un gardākās receptes godu izpelnījās Edīte Jurjāne no Ķekavas ar Lakstīgalu ielas Jāņu sieru.

Lai noteiktu gardākā siera recepti, «Rimi» gardēži Mārtiņš Sirmais, Signe Meirāne, Ilze Jurkāne, Liene Zemīte, Normunds Baranovskis un Inga Pūce apvienojās žūrijā ar siera siešanas vecmeistarēm, stāsta SIA «Rimi Latvia» pārstāve Inga Bite. Izvēlēto sieru žūrija raksturoja kā «daudzpusīgu», taču pati Edīte stāsta, ka viņas recepte ir «ar odziņu».

«Kad nolēmu izmēģināt siera siešanu, devos savā dārzā atrast pašas labākās garšvielas. Mana izvēle bija dilles un baziliks, kas lieliski viens otru papildina un piešķir bagātīgāku garšu. Mans vīrs nav iecienījis Jāņu sieru, taču šo arī viņš ir atzinis par garšīgu un prasa gatavot vēl. Panākumi konkursā iedvesmos mani tālākiem eksperimentiem virtuvē,» tā uzvarētāja.

Viena no labākajām siera īpašībām ir, ka ar to var mieloties dažādos veidos, tāpēc konkursā tika noteiktas labākās receptes vairākās papildu nominācijās. Par gardāko mājās sieto Jāņu sieru–desertu tika atzīta jaunpilnieces Ženijas Liepas recepte, kas ieguva arī skatītāju simpātijas balvu. Gardākā pie vīna ēdamā mājās sietā Jāņu siera titulu izpelnījās Regīna Daņiļeviča (Lautere Madonas novadā) ar Saulgriežu siera recepti. Nominācijā «Gardākais mājās sietais Jāņu siers kā pamatēdiens» uzvarēja Edītes Jurjānes sietais Lakstīgalu ielas Jāņu siers, kas ieguva arī labākā siera titulu.

«Rimi» gardēde un Latvijas gardāko stāstu stāstniece Ilze Jurkāne atzīst, ka pašu gatavots siers ir arī mūsdienu vērtība: «Man ir liels prieks, ka latviešu tradīcijas siet sieru kļūst aktuālas un iet roku rokā ar mūsdienīgo un moderno, vienlaikus nezaudējot savu vēsturisko nozīmi. Pat dzīvojot pilsētā, siera siešana pašu rokām nesagādā grūtības – visas izejvielas ir ērti pieejamas, un izmēģināt siera siešanas prasmes var ikviens. Galda viducī starp citiem labumiem novietot pašu sietu sieru – tas svētku mielastam piešķirs pievienoto vērtību un plašāku garšu buķeti. Aicinu šajos svētkos ikvienu celt galdā paša sietu siera rituli – saules simbolu!»


Lakstīgalu ielas Jāņu siera pagatavošanai būs nepieciešami pieci litri piena, piecas olas, biezpiens, rūgušpiens, mazliet citronu sulas, sāls, sviests, ķimenes, dilles un baziliks. Pienu karsē, tad pievieno biezpienu, rūgušpienu, citrona sulu. Kad sarec, notecina sietā uz mitras marlītes. Liek atpakaļ katlā, pievieno sakultas olas, sāli, sviestu, ķimenes, dilles, baziliku. Lēni karsē, maisa ar koka karoti, līdz masa kļūst «sierīga». Tad liek uz dēlīša, kas apklāts ar marli, ietin, nopresē un atdzesē.



Publicitātes foto