ZZ.lv ARHĪVS

Vācijas brīvprātīgie sakopj Pirmā pasaules kara upuru atdusas vietas (FOTO)

zz.lv

2016. gada 19. jūnijs 15:41

1086
 Vācijas brīvprātīgie sakopj Pirmā pasaules kara upuru atdusas vietas  (FOTO)

Ar svinīgu ceremoniju noslēgusies Pirmajā pasaules karā kritušo atdusas vietas pie Kalnciema–Klīves evaņģēliski luteriskās baznīcas sakopšana, kurā divu nedēļu garumā piedalījās 25 brīvprātīgie no Vācijas. Vācu karavīru kapu aprūpes tautas apvienība tradīciju uzkopt kapus aizsāka 1993. gadā, kad tika sakārtotas pirmās vācu karavīru atdusas vietas Latvijā.

Latvijā no Pirmā pasaules kara laika ir vairāk nekā 200 kapu vietu, stāsta Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone. «Vietējām pašvaldībām nereti trūkst līdzekļu, lai apbedījumu vietu sakopšanai pievērstu pastiprinātu rūpību. Jau no 1993. gada Latvijā ierodas brīvprātīgie no Vācijas, lai apkopotu informāciju par Latvijā apbedītajiem kara upuriem un sakoptu viņu apbedījumu vietas. Jelgavas novadā brīvprātīgo grupas ierodas regulāri jau vairāku gadu garumā – pērn Kalnciema pagastā darbojās jauniešu grupas, šogad pieaugušie sakopšanas darbus aizsākuši pie Kalnciema–Klīves evaņģēliski luteriskās baznīcas. Divu nedēļu laikā viņi izlīdzinājuši zemi un restaurējuši krustu rindas, kā arī notīrījuši sūnas no akmeņiem un krustiem,» informē D.Kaņepone.

Tautas apvienības oficiālais pārstāvis Latvijā Jānis Raciņš stāsta, ka šoreiz grupai visu neizdosies pabeigt, – kapu teritorija ir plaša, tāpēc nākamgad brīvprātīgie atgriezīsies, lai paveiktu nepadarīto.

«Pie Kalnciema–Klīves evaņģēliski luteriskās baznīcas apglabāti 380 vācu karavīru un 51 krievu armijas karavīrs, kuri krituši 1917. gadā. No kapakmeņiem iegūto informāciju brīvprātīgie apkopo un ievieto datu bāzē. Vācu karavīru kapu aprūpes tautas apvienība ir sabiedriska organizācija, kas tiek atbalstīta valstiskā līmenī. Šī organizācija nodarbojas ar vācu karavīru kapu kopšanu visur, kur bijušas cīņas, visur, kur ir kritušie vācu karavīri. Tās ir vietas visā Eiropā, kā arī Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā un pat Āfrikā. Kopumā Latvijas un Vācijas sadarbība vērtējama ļoti pozitīvi. Esmu pārliecināts, ka tā turpināsies vēl daudzus gadus,» stāsta J.Raciņš.

Brīvprātīgie vācu karavīru apbedījuma vietu sakopšanā iesaistās dažādu iemeslu vadīti. Vieni ir brīvprātīgie Vācijas iedzīvotāji senioru vecumā, otri – vācu armijas karavīri, bet trešie – jauniešu grupas. Piesaistīti tādi seniori, kas ekonomiski aktīvajā vecumposmā bijuši, piemēram, ainavisti, arhitekti, mūrnieki. Tādējādi paveiktais darbs, sakopjot kapu vietas, ir ar augstu pievienoto vērtību – prasmīgi atjaunojot betonēto kapu kopu maliņas vai apcērpot apstādījumu krūmiņus.

Brīvprātīgie Kalnciemā darbojās piecas sešas stundas dienā. Šovasar visā Latvijā kopā strādās vēl trīs vācu brīvprātīgo grupas – divas vācu armijas grupas atjaunos kritušo karavīru vietas Valles un Staburaga pagastā, savukārt jaunieši dosies uz Siguldu.



Foto: Andris Tomašūns