ZZ.lv ARHĪVS

Jauns nodoklis dzīvokļu īpašniekus aicina padomāt atbildīgāk, par ko maksāt apsaimniekotājam

Gaitis Grūtups

2016. gada 16. jūnijs 23:20

593
Jauns nodoklis dzīvokļu īpašniekus aicina padomāt atbildīgāk, par ko maksāt apsaimniekotājam

No 1. jūlija namu apsaimniekošanas pakalpojumiem, ja to summa pārsniedz 50 000 eiro, tiks piemērota 21 procenta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme. Jāpiebilst, ka līdz šim šiem pakalpojumiem PVN likme vispār netika piemērota. Ieviešot jauninājumu, komunālo maksājumu kopsumma dzīvokļu īpašniekiem varētu augt vidēji par pieciem eiro. Sadārdzinājums neattiecas uz daudzdzīvokļu mājām, kuras ar nelielu apgrozījumu apsaimnieko dzīvokļu īpašnieku biedrības.

«Ziņu» aptaujātais dzīvokļa īpašnieks no Ozolniekiem sacīja, ka, ieviešot PVN namu apsaimniekošanai, viņam komunālo maksājumu sadārdzinājums būs apmēram pieci eiro mēnesī. Tā, viņaprāt, ģimenei ir vērā ņemama summa. 

Pašvaldības uzņēmuma «Ozolnieku KSDU» vadītājs Gunārs Jaunsleinis atzīst, ka darīs visu, lai tā apsaimniekoto 47 māju dzīvokļu īpašniekiem sadārdzinājums būtu pēc iespējas mazāk jūtams. «Citai mājai ir uzkrājums, citai parāds. Jāizvērtē, kā PVN ieviešana saistās ar grāmatvedības normām. Valsts šādu noteikumu ir pieņēmusi, un mums ir jāmaksā,» saka G.Jaunsleinis. Dažkārt dzīvokļu īpašnieki lieki uztraucoties par pakalpojumiem, kur samaksa nemainīsies. «Piemēram, par ūdens uzsildīšanu, kur jau piemēro 12 procentu PVN, 21 procents nebūs jāmaksā,» piebilst G.Jaunsleinis.

«Ozolnieku KSDU» namu pārvaldniece Stella Miķelsone informē, ka Ozolniekos apsaimniekošanas maksa ir no 36 līdz 71 centam par kvadrātmetru. «Dažām mājām ir lielāka apkārtējā teritorija, citām mazāka. Daži pļauj zāli paši, citiem nav arī sētnieka. Taču mājas fiziskā uzturēšana, ūdens un kanalizācijas vadu iekšējās komunikācijas – tam domāta ir apsaimniekošanas maksa,» paskaidro S.Miķelsone.


Foto: Raitis Puriņš. Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 15. jūnija, «Zemgales Ziņās»