ZZ.lv ARHĪVS

Belēvičs atkāpjas no veselības ministra amata

zz.lv

2016. gada 10. jūnijs 12:03

47
Belēvičs atkāpjas no veselības ministra amata

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) piektdien Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) iesniedzis demisijas rakstu, ziņo aģentūra LETA. Kučinskis Belēviča demisiju ir pieņēmis un izdevis rīkojumu par viņa atbrīvošanu no amata, žurnālistiem apstiprināja pats premjers.

«Pamatojums no manas puses ir tāds, ka viņš meloja, ko vakar [ceturtdien] vakarā man arī atzina. Es domāju, ka ļoti labs risinājums bija mana vēršanās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), jo šodien jebkurā gadījumā, ja nebūtu [Belēvičs] pats šo soli spēris, šie fakti acīmredzot būtu uzzināti,» sacīja Kučinskis.

Līdz ar Belēviča atkāpšanos veselības ministra pienākumi uz laiku tiek uzticēti satiksmes ministram Uldim Augulim (ZZS). Tomēr premjers pauda, ka iespējami ātrāk ir jāatrod jauns veselības ministrs, jo jābūt drošībai, ka iesāktās reformas nozarē turpināsies. Jaunajam ministram būs jāspēj tikt galā ar valdības rīcības plānā noteikto, sacīja Kučinskis.

Viņš atgādināja, ka šovasar ir jāsākas diskusijām par veselības aprūpes modeli. Premjers piebilda, ka jau šobrīd notiek veselības ministra amata kandidātu apzināšana.

Vaicāts, vai Belēvičs pametīs arī Saeimu, premjers norādīja, ka šis jautājums ir jāuzdod pašam Belēvičam. «Bet manā skatījumā viņa politiskā karjera ar to ir beigusies,» uzsvēra premjers.

Tikmēr Belēvičs piektdien speciāli sasauktā preses konferencē beidzot publiski atzina, ka ir saņēmis medicīniskas manipulācijas ārpus ierastās kārtības Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) operāciju zālē, bet par pakalpojumu maksa viņam neesot prasīta.

Manipulācijas esot veiktas 25. maijā, preses konferencē pastāstīja ministrs. Viņš skaidroja, ka pirms trīs nedēļām dzirdēja aicinājumu radio cilvēkiem nākt un pārbaudīt pēkšņi uzradušās dzimumzīmes. Belēvičs palūdzis Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas vadītāju Anitu Skokenbergu, vai LOC galvenais ārsts Viesturs Krūmiņš nevarētu apskatīt viņa nesen uzradušos dzimumzīmi. Krūmiņš kabinetā viņu apskatījis un ieteicis to noņemt. Belēvičs ārpus rindas manipulāciju veikšanu skaidro ar ministra aizņemtību, taču šobrīd viņš vairs neuzskata, ka rīkojies pareizi.

Pēc pakalpojuma saņemšanas Belēvičs esot taujājis, kā var norēķināties par pakalpojumu, bet viņam atbildēts, ka tas nav jādara un viņš tur nemaz nav bijis. «Tā es no ministra, kurš licis apkarot kreisā pakalpojuma sniegšanu, pats kļuvu par tādu,» komentēja ministrs.

«Reizēm esmu lētticīgs un naivs, kas man liek uzkāpt uz grābekļiem. Radusies situācija man ir skaudra mācība, kas atstās iespaidu uz visu dzīvi,» pauda Belēvičs.

Belēvičs arī rakstiski lūdzis, lai viņam izraksta rēķinu, bet no slimnīcas valdes saņemta atbilde, ka viņiem nav informācijas, ka Belēvičs saņēmis šādu pakalpojumu.

Teikdams medijiem, ka Krūmiņš nav viņu operējis, Belēvičs centies pasargāt «ārstu, kas man sniedza palīdzību».

«Mazi meli velk līdzi lielākus melus un vēl lielākus melus, tāpēc paziņoju par savu demisiju», sacīja Belēvičs. Viņš arī atvainojās Latvijas pacientiem, ārstiem, žurnālistiem un tiem, kuriem radījis neuzticību valsts varai.

Belēvičs nosauca arī galvenos paveiktos darbus laikā, kamēr bijis ministrs. Piemēram, ir pieņemta virkne normatīvo aktu par enerģijas dzērienu pārdošanu jauniešiem no 18 gadiem, ir pieņemts jaunais Tabakas aprites likums. Tāpat viņš norādīja uz veikto Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta reformu, kā arī izteicās par jaunajiem noteikumiem attiecībā uz rezidentūras izmaiņām.

Belēvičs priecājās par veiktajām personāla izmaiņām Veselības ministrijas resorā un padotības iestādēs, norādot, ka ir «izveidota ļoti laba komanda». «Man ir izdevies izjaukt daudzas shēmas,» komentēja līdzšinējais ministrs.

Politiķis paziņoja, ka viņam izdevies piesaistīt nozarei 76 miljonus eiro.

«Biju daudziem neērts un nepopulārs ministrs,» domā Belēvičs.

Kā iepriekš ziņojusi aģentūra LETA, prese trešdien vēstīja, ka Belēvičs, kurš apņēmies ieguldīt pūles, lai mazinātu garās rindas uz valsts nodrošinātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, šā gada maijā LOC, iespējams, apgājis rindu, lai viņam tiktu veikta maznozīmīga ķirurģiska operācija.

Savukārt pats Belēvičs minēto apgalvojumu dēvēja par apmelojumu un solīja cīnīties par taisnību pēc konsultēšanās ar advokātiem. Ministrs trešdien sarunā ar žurnālistiem uzsvēra, ka nav izmantojis LOC pakalpojumus. Belēvičs gan informēja, ka 25. maijā ir bijis LOC, taču ne tāpēc, lai veiktu kādas medicīniskās manipulācijas, bet gan saistībā ar amata pienākumu pildīšanu. Proti, tas bijis saistībā ar izskanējušo informāciju par LOC darbinieku iesaistīšanos koruptīvās darbībās. Savukārt medicīnisko palīdzību viņš ir saņēmis SIA «Ādažu privātslimnīca», par ko liecina arī viņam izsniegtie čeki.

Belēvičs pirmo reizi veselības ministra amatā stājās 2014. gada novembrī Laimdotas Straujumas (V) valdībā. Līdz ar Straujumas valdības demisiju šī gada februārī viņš amatu atstāja un no jauna to ieņēma jau Kučinska valdībā.

Belēvičs ir arī Saeimas deputāts un Latvijas Zaļās partijas valdes loceklis.



Foto: zp.lv