ZZ.lv ARHĪVS

Augstākajā tiesā norāda – Ziedonis Caune pārkāpis likumu

Gaitis Grūtups

2016. gada 8. jūnijs 00:42

1965
Augstākajā tiesā norāda – Ziedonis Caune pārkāpis likumu

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments atstājis negrozītu Administratīvās rajona tiesas lēmumu atteikties pieņemt Jelgavas novada domes deputāta K.Rimšas pieteikumu par pašvaldības rīcību, kad viņam netika izsniegta pieprasītā informācija par novada juristu darba kvalitātes vērtējumu. Taču blakus lēmumā norādīts, ka Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune savā darbībā tomēr ir pārkāpis Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumu. Tas liek šāda satura iekšējos dokumentus atklāt deputātiem.

Tiesā iesniegtā apelācijas sūdzība, vēloties no Bratkus ģimenes lēti atpirkt tai piederošās Zaļenieku pagasta Daukšas, pa tukšo izgājušais juridiski nekorektais mēģinājums bez nekustamā īpašuma vērtējuma, labi samaksājot uzņēmumam «Lielvircava Agro», atpirkt Lielvircavas kultūras namu, garā tiesāšanās Kalnciema lietoto akumulatoru pārstrādes rūpnīcas projektā ir tikai daži no punktiem, ko deputāts K.Rimša uzskaita saistībā ar uzņēmuma «Lagzdiņa un Jēgera juridiskie pakalpojumi» nekvalitatīvo darbu.

Jau septīto gadu šis divu juristu izveidotais uzņēmums sniedz pakalpojumus Jelgavas novada domei. Turklāt ārpakalpojuma cena sešus gadus bija nepilni astoņi tūkstoši eiro mēnesī. Jaunajā līgumā, ko «Lagzdiņa un Jēgera juridiskie pakalpojumi» noslēdza ar Jelgavas novada domi 19. aprīlī, fiksētā samaksa ir 16 eiro/stundā. Šajā gadījumā (rēķinot piecu nedēļas dienu un astoņu stundu darbalaiku) mēneša samaksa iznāk ievērojami zemāka – 2560 eiro. Taču neatkarīgi no tā juristu darba kvalitāte jau ilgāku laiku ir K.Rimšas politiskās darbības degpunktā. Tādēļ viņš bija ļoti neapmierināts, ka šī gada sākumā novada domes priekšsēdētājs Z.Caune viņam rakstiski atteica iespēju iepazīties ar pašvaldībā iekšēji veikto juridisko pakalpojumu auditu. Deputāts K.Rimša iesūdzēja Jelgavas novada pašvaldību Administratīvajā rajona tiesā. 11. aprīlī tā nosprieda, ka lieta nav skatāma administratīvā procesa kārtībā, jo deputāts pieprasīto informāciju vēlējies izmantot pašvaldības domes pareizu un taisnīgu lēmumu pieņemšanai, nevis privātpersonas individuālu tiesību īstenošanai. K.Rimša šo spriedumu pārsūdzēja. Tādējādi to pārskatīja Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā.

Kaut arī pirmās instances lēmums tika atstāts spēkā, Augstākās tiesa blakus lēmumā vērsa Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) uzmanību uz to, ka Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Z.Caune savā darbībā tomēr ir pārkāpis Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma 13. panta 1. daļas 2. punktu. Proti, domes priekšsēdētājam ir pienākums izsniegt deputātam pieprasīto informāciju, kas nepieciešama viņa pilnvaru īstenošanai. Tiesā atzīts, ka pie šādas informācijas pieder arī valsts un pašvaldības iestāžu, kā arī pašvaldības kapitālsabiedrību vadītāju dokumentācija, kas skar attiecīgās pašvaldības intereses, ja tas ar likumu nav aizliegts. VARAM pārstāve Laura Jansone «Ziņām» sola savu komentāru sniegt tuvākajā laikā.

Tikmēr Jelgavas novada pašvaldība pauž nostāju, ka tai nav saprotama Augstākās tiesas prakse atklāti publicēt informāciju (tā bija publicēta Augstākās tiesas mājaslapā, no kurienes to tālāk izplatīja ziņu aģentūra LETA) par lēmumiem, kas tieši skar Jelgavas novada pašvaldības darbu. Jelgavas novada administrācijā norāda arī to, ka pašvaldība līdz šim ir sniegusi iespēju deputātam iepazīties ar dokumentiem un cita veida informāciju, ja vien pieprasījums noformēts atbilstoši kārtībai. Tālāk skaidrots, ka konkrētajā situācijā K.Rimša pieprasīja norakstus no pašvaldības ierobežotas pieejamības dokumentiem. Pieprasījumā atbilstoši Informācijas likumam bija jānorāda mērķis, kādam informācija tiks izmantota. Pašvaldībā norāda, ka K.Rimša iesniegumu rakstījis brīvā formā, ignorējot vienoto kārtību, kā aizpildāms deputāta informācijas pieprasījums.

Deputāts K.Rimša noliedz, ka jebkad agrāk viņam būtu norādīts, kādā formā jāsniedz pieprasījums, lai iepazītos ar dokumentiem par juridisko pakalpojumu auditu. Arī 8. februārī viņam sniegtajā Jelgavas novada domes priekšsēdētāja Z.Caunes rakstiskajā atbildē nekas nav minēts, ka iesniegums uzrakstīts nepareizā formā. Vienīgā atruna – šai informācijai saskaņā ar Jelgavas novada pašvaldības vadības nostādnēm ir ierobežota pieejamība.



Foto: Raitis Puriņš