ZZ.lv ARHĪVS

Uzņēmums «Karameļu darbnīca» pagājušajā gadā saražojis aptuveni 35 tonnas karameļu (FOTO)

Agnese Leiburga

2016. gada 27. maijs 06:27

26696
Uzņēmums «Karameļu darbnīca» pagājušajā gadā saražojis aptuveni 35 tonnas karameļu (FOTO)

No sākuma karameles tapa vienistabas dzīvoklītī Pērnavas ielā. Konfekšu gatavošana tur izvērtās arī par pirmo sastapšanos ar reklāmas un mārketinga trikiem. Kādam kaimiņam tik ļoti nepatika karameļu gatavošanas saldais aromāts, ka izsaukta pašvaldības policija. Labāku reklāmu nemaz nevarēja vēlēties. Nākamajā tirdziņā visi gribēja iegādāties tās konfektes, kuru dēļ jāsauc policija, stāsta SIA «Karameļu darbnīca» valdes locekle Ilze Priževoite.

Sākts ar mājražošanu nelielā dzīvoklītī, piedaloties Ilzei, māsai Ingai Zagdajai un mammai Birutai Beitiņai. Ilze atzīst: «Kurš gan cits, ja ne ģimene, palīdzēs sākt savu uzņēmējdarbību un atbalstīs. Tā mēs arī visas kopā sākām!» Pēc tam konfektes veidotas mazliet lielākās telpās, līdz šī gada pavasarī uzņēmums iznāca tautās jau plašākā veidolā. Telpās, ko jelgavnieki lielākoties līdz šim pazina kā kafejnīcu «Atpūta» pie gaisa tilta, tika atklāta «Karameļu darbnīcas» jaunā ražotne ar atvērtā tipa darbnīcu.

«Lepojamies ar to, ka no mājražošanas vienistabas dzīvoklī salīdzinoši īsā laikā esam nonākuši līdz savām ražošanas un paraugdemonstrējumu telpām. Tas, kas mūs, iespējams, atšķīra no daudziem mājražotājiem, bija drosme rīkoties, ticēt iekšējai izjūtai un pārliecībai. Nodarboties ar uzņēmējdarbību jau būtībā nav nemaz tik grūti, jo visu pasaka priekšā klients – ko un kādu produktu grib –, svarīgi ir mācēt to sadzirdēt, kā arī prast sarunāties,» savu pārliecību pauž Ilze.

«Patiesībā es arī biju pārliecināta, ka latvieši nemīl izteikt savas domas,» viņa piebilst, «tāpēc man bija pārsteigums, ka cilvēki labprāt izstāsta, ko domā par mūsu ražojumiem. Piemēram, vienu dienu braucu uz Rīgu, un man zvana kāda meitene: «Es skatos televizoru un ēdu jūsu konfektes. Nevarēju nepiezvanīt – tās ir tik ļoti garšīgas!» Un tādu gadījumu ir ļoti daudz.»


Foto: Maksims Šaldajevs. Visu rakstu lasiet piektdienas, 27. maija, «Zemgales Ziņās»