ZZ.lv ARHĪVS

Dobele aicina uz Ceriņu svētkiem; sestdien turp vedīs arī Ceriņu vilciens (FOTO)

Dobele aicina uz Ceriņu svētkiem; sestdien turp vedīs arī Ceriņu vilciens (FOTO)

Jau piecpadsmito pavasari ceriņu krāsu un smaržu piesātinātajā laikā uz Dobeli aicina Ceriņu svētki, kas tiks svinēti arī Pētera Upīša dārzā. Pilnā plaukumā šeit zied vairāk nekā 230 šķirņu un hibrīdu ceriņi, kas katrs atšķiras ar krāsu, ziedkopas bagātību un smaržu, veidojot vienu no plašākajiem stādījumiem Baltijas valstīs.

Ceriņu dārzu, kurš šodien aizņem 4,5 hektārus, sāka veidot 1996. gadā, atzīmējot dārzkopja un selekcionāra P.Upīša simtgadi. Dārzkopības institūta vadošā pētniece Sarmīte Strautiņa, kura šopavasar saņēmusi prestižo Starptautiskās ceriņu asociācijas apbalvojumu, stāsta, ka doma par ceriņu dārza izveidi bijusi jau agrāk un tās īstenošana sakritusi ar P.Upīša jubileju. Vecākās stādījumu rindas ir no 1986. gada.


Svētki, kas ilgs no 27. līdz 29. maijam, sāksies piektdien ar bērnu un jauniešu interešu izglītības pulciņu koncertu «Danco, danco tu, saulīte!» Ķestermeža estrādē.

Ceriņu svētku galvenā diena būs sestdiena, kad uz tiem vedīs Ceriņu vilciens – pulksten 9.25 tas aties no Rīgas, 9.46 piestās Olainē, 10.11 Jelgavā, Dobelē pienāks 10.38, bet atpakaļ uz Rīgu dosies 19.38. Vilcienu ar dziesmām pieskandinās Penkules kapella un akordeoniste Gita Āboliņa. Dobelē pasažierus sagaidīs Ceriņu un Magoņu autobusi, lai aizvestu uz ceriņu dārzu un pilsētas centru.
Tirgus laukumā visu dienu varēs baudīt koncertus, paredzētas izklaides lieliem un maziem, tiks piedāvāti dažādi gardumi un našķi. Plānotas sportiskas aktivitātes BMX velotrekā. Savukārt Baznīcas dārzā notiks Mazie grāmatu svētki, kur uz tikšanos un kopīgu darbošanos aicinās mākslinieks Jānis Anmanis. Varēs atpūsties brīvdabas lasītavā, iegādāties grāmatas grāmatu galdā. Notiks akcija «Lasītājs lasītājam». Muzejs Baznīcas dārzā piedāvās apskatīt izstādi «Dobele: pils un pilsēta».

Svētku gājiens «Ceriņprieks» cauri pilsētai dosies pulksten 12, pēc tam – novada pagastu izrādīšanās ar koncertiem un pagastu sarūpētiem pārsteigumiem.

Pulksten 16 Pētera Upīša dārzā skanēs fragmenti no Johana Štrausa populārākās operetes «Sikspārnis», kas ar veselīga humora un labsirdīgas ironijas devu vēsta par greznu un reibinošu pasauli, kurā valda spožums un jautrība, flirts, intrigas un pārpratumi.
Dārzu pieskandinās arī citas populāras J.Štrausa melodijas («Pie zilās Donavas», «Picikato polka», «Valsis no Dienvidiem», «Annas polka», fragmenti no operetēm «Čigānu barons» un «Vīnes asinis»). Tās izpildīs Sonora Vaice, Inga Šļubovska-Kancēviča, Jānis Apeinis, Juris Ādamsons, Raimonds Bramanis, Rihards Mačanovskis un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķu grupa Raimonda Ozola vadībā.

Koncerta biļetes ar atlaidi var iegādāties skolēni un pensionāri, bet I un II grupas invalīdiem un pirmsskolas vecuma bērniem ieeja brīva. Koncertā sēdvietas nav numurētas. Organizatori piedāvā ņemt līdzi segas, uz kurām apmesties zālienā, un padomāt par atbilstošu apģērbu.

Ceriņu dārzā visas dienas garumā savus labumus piedāvās Dārzkopības institūts un Dobeles novada mājražotāji.

Savukārt pilsētas centrā varēs klausīties jauno talantīgo mūziķu ģitārista Ginta Smukā un izcilās koklētājas Laimas Jansones sniegumā. 
Tradicionālajam Nakts skrējienam starts tiks dots vakarpusē. Pēc skrējiena sāksies zaļumballe, kas līdz ar krēslas iestāšanos uz brīdi tiks pārtraukta, jo 22.30 sāksies gaismas, mūzikas un ūdens saspēle grupas «Astro’n’out» mūzikas pavadījumā. Zaļumballe turpināsies grupas «Sienāži» un dīdžeju PM2theAM un Big G vadībā.

Svētdien Pētera Upīša dārzā un Dobeles centrā spēlēs pūtēju orķestri no Dobeles, Balviem un Auces. Varēs nofotografēties kopā ar Kalvenes trušiem.

Foto: Raitis Puriņš. Visu rakstu lasiet piektdienas, 27. maija, «Zemgales Ziņās»