ZZ.lv ARHĪVS

«Varbūt man kļūt par teicamnieci?»

Lāsma Antoneviča

2016. gada 26. maijs 12:45

1131
«Varbūt man kļūt par teicamnieci?»

«Latviešu valodas eksāmens bija viegls. Matemātikā grūts šķita tikai viens uzdevums. Arī izvēles eksāmenā krievu valodā, lai gan tā ir mana dzimtā, lasīšanas daļa bija diezgan sarežģīta. Taču nemierīgāks prāts ir par angļu valodas rezultātu, jo man šis priekšmets īpaši nepadodas, bet būs svarīgs iecerētajā augstskolā,» savas sekmes izšķirošajos valsts pārbaudes darbos pieticīgi vērtē Kalnciema pagasta vidusskolas par «zelta gabaliņu» dēvēta 12. klases audzēkne Marija Fjodorova.

Topošā absolvente, kas kopā ar pieciem klasesbiedriem izlaidumu svinēs 11. jūnijā, ir ne tikai ļoti labestīga un izpalīdzīga, bet arī šogad uzvarējusi ekonomikas, bioloģijas un krievu valodas starpnovadu olimpiādēs, fizikā ieguvusi otro vietu, bet matemātikā – «bronzu».

Marija Kalnciema pagasta vidusskolu par savu sauc no 1. klases. Skolu ar teicamām sekmēm jau beigušas abas vecākās māsas, bet jaunākā – Viktorija – mācās 10. klasē un arī gūst labus panākumus mācību olimpiādēs. Piemēram, šogad viņa saņēma pašvaldības pateicību par trešo vietu krievu valodas zināšanu sacensībās.

«Mēs esam gudras, jo tādi ir mūsu vecāki,» smaidot Marija cenšas atšķetināt «gaišās galvas» noslēpumu. Tētis Ivans, kurš ir krievu Vasarsvētku draudzes mācītājs Jūrmalā, un mamma Lada gan nekad nav spieduši meitenes sēdēt pie grāmatām, bet rādījuši labu piemēru un mācījuši no sirds ticēt, kas arī lieti noderējis skolā. «Mācības man grūtības nesagādā, bet olimpiādēs un eksāmenos uztraukums ir tik liels, ka rokas trīc. Bet es taču ticu Dievam un zinu, ka Viņš man palīdzēs! Kad ķeros klāt uzdevumiem, uztraukums aiziet,» stāsta Marija.

Mācību olimpiādēs meitene piedalās no 5. klases, kad matemātikas skolotāja pamanīja Marijas varēšanu un noticēja, ka izdosies. Līdz 10. klasei šis arī bija vienīgais priekšmets, kurā sacensties ar citiem novadu skolēniem. Taču ne vienmēr mācībās viss gājis uz «urrā!». «Varētu teikt, ka līdz 8. klasei es nemācījos. Man bija viduvējas atzīmes. Taču kaut kā sanāca, ka saviem klasesbiedriem izteicos – varbūt man kļūt par teicamnieci? Viņi tam neticēja, tāpēc gribēju pierādīt. 8. klasē es ļoti daudz mācījos. Pēc tam aizgāja pats par sevi, un īpaši gatavojos tikai olimpiādēm,» ceļu uz panākumiem mācībās ieskicē topošā absolvente.  



Foto: Raitis Puriņš. Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 26. maija, «Zemgales Ziņās»