ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas novadā plāno profesionālās stipendijas

Agnese Leiburga

2016. gada 20. maijs 17:59

164
Jelgavas novadā plāno profesionālās stipendijas

Jelgavas novada dome plāno iedibināt pašvaldības profesionālās stipendijas. «Tas nozīmē, ka tiktu izveidots sistēmisks un mērķtiecīgs finansiāls atbalsts studiju izmaksās tiem pašvaldības noteiktajiem prioritāro profesiju pārstāvjiem, kas pēc pirmā līmeņa augstākās izglītības studiju programmas, pārkvalifikāciju kursu, rezidentūras, maģistrantūras vai doktorantūras studiju pabeigšanas būtu gatavi trīs gadus strādāt savā profesijā Jelgavas novadā,» «Ziņām» skaidro pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

Tiecoties nodrošināt gan pretimnākošu attieksmi tiem studentiem, kam ir grūtības nosegt studiju maksu, gan cenšoties savā administratīvajā teritorijā garantēt to speciālistu piesaisti, kuru trūkst ne tikai Jelgavas novadā, bet arī citviet Latvijā, Jelgavas novada pašvaldība plāno konkursa kārtībā piešķirt profesionālās stipendijas, kas studentiem sniegtu iespēju ik mēnesi segt studiju izmaksas visa mācību gada garumā līdz pat studiju beigām ar nosacījumu, ka pēc studiju vai mācību beigām iegūtajā profesijā Jelgavas novadā jānostrādā trīs gadi.

Pēdējos gados vairākas pašvaldības iestādes sastopas ar konkrētu kvalificētu speciālistu trūkumu – gan sociālajā jomā, izglītībā, gan arī veselības aprūpē. Pašvaldības iecere ir motivēt un piesaistīt kvalificētus speciālistus tai nepieciešamajās jomās un prognozēt garantētu noteiktu speciālistu pieejamību. Nolikums paredz – katru gadu pēc atklāta konkursa uz noteiktām profesionālās stipendijas vietām izsludināšanas pieteikumu varēs iesniegt no 1. līdz 30. septembrim, ārstniecības studiju specialitātēs – līdz kārtējā gada 30. oktobrim, ja to nosaka studiju programmas pieteikšanās termiņi. Turklāt, izsludinot stipendiju konkursu, tiks norādīts arī vēlamais darba uzsākšanas laiks. Tas pretendentam ļaus atbildīgi izvērtēt, no kura pilna laika studiju mācību programmas kursa, rezidentūras gada vai mācību perioda ir iespējams pieteikties, lai pildītu saistības attiecībā uz konkrēto vakanci.

Pamatojoties uz saņemtajiem pieteikumiem, kandidatūras izvērtēs žūrijas komisija, kurā tiks pārstāvēti gan Jelgavas novada pašvaldības pārstāvji, gan atbilstošās profesionālās jomas eksperti. Jelgavas novada domei apstiprinot izvirzītos stipendiātus, starp pašvaldību un kandidātu tiks noslēgts līgums par stipendijas piešķiršanu. Līgums noteiks gan saistības attiecībā uz studijām, gan darba periodu pēc mācībām. Gadījumā, ja kādu iemeslu dēļ speciālists, kurš būs izmantojis profesionālo stipendiju, tomēr mācības nebeigs vai garantētajā darba vietā savas saistības nepildīs, stipendijā saņemto summu nāksies atmaksāt.

Toms Vītiņš no Jelgavas novada pedagoģijas studijas beigs pēc gada. Viņš «Ziņām» teic, ka novada pašvaldības piedāvājumu vērtē piesardzīgi, atzīstot: «Pirmkārt īsti nav ticības tam, kā tiks izvērtēti pretendenti. Visur jau paziņu paziņas tiek ieteikti. Bet arī neesmu pārliecināts, vai daudzi gribēs iesaistīties šādā projektā, ja pārcelšanās gadījumā uz citu novadu studiju maksu nāksies atmaksāt. Jābūt ļoti pārliecinātam, ka turpmākos gadus gribēsies pavadīt tieši šeit. Tomēr tā noteikti ir iespēja studentiem, kas grib, piemēram, turpināt saimniekot vecāku mājās un strādāt kaut kur tuvumā.»

Jelgavas novada pašvaldības profesionālā stipendija plānota pilna laika augstākās izglītības programmas studējošā studiju maksas apjomā, bet ne lielāka kā valstī noteiktā. Jelgavas novada dome, apstiprinot Jelgavas novada pašvaldības profesionālās stipendijas nolikumu domes sēdē 25. maijā, paredz, ka konkurss uz pirmajām divām vietām tiks izsludināts jau šā gada rudenī, kā atbalstāmos stipendijas piešķiršanai šogad nosakot divas specialitātes – ģimenes (vispārējās prakses) ārstu un sociālo darbinieku.


Foto: Raitis Puriņš